Hlavní obsah

V Texasu vybuchla továrna na hnojiva, exploze srovnala okolí se zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

West (Texas, USA)
Aktualizováno

Přes 150 zraněných si vyžádaly výbuchy v továrně na výrobu hnojiv u městečka West ve státě Texas. Při explozích byly zaznamenány seismické otřesy o síle 2,1 stupně Richterovy škály. Množství lidí bylo uvězněno pod troskami zřícených domů. Výbuchy zcela zničily až 15 domů a 50 dalších těžce poškodily. Mimo jiné se zřítil i nedaleký domov důchodců a hoří přilehlá školka. Výbuchy postihly i komunitu potomků českých imigrantů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v texaské továrně Video: Reuters

 
Článek

„Výbuch zasáhl okolní domy do vzdálenosti pěti bloků,“ popsal starosta Westu Tommy Muska. „Něco takového jsem nikdy nezažil. Bylo to, jako když vybuchne atomová bomba,“ dodal.

„Bylo to masivní, intenzivní,“ potvrdil Tommy Alford, který pracuje v obchodě vzdáleném téměř pět kilometrů od místa výbuchu. Explozi ale slyšeli lidé až 70 kilometrů od továrny.

Obyvatelstvo městečka West tvoří ze tří čtvrtin potomci českých přistěhovalců. [celá zpráva]

Foto: Mike Stone, Reuters

Následky výbuchu ve Westu

Foto: Mike Stone , Reuters

Následky výbuchu v továrně ve Westu

Exploze nastaly krátce před 20. hodinou místního času (po půlnoci SEČ). Místní nemocnice hlásí příjem desítek zraněných. Někteří mají jen pohmožděniny a šrámy, jiní zlomené končetiny, zranění dalších jsou však vážná.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v továrně na hnojiva natočil svědek z auta

Úřady upozornily, že si nehoda zřejmě vyžádala mrtvé, odmítly ale spekulovat, kolik je obětí. Varovaly však, že jich může být až 70. Podle televize CNN zemřeli nejméně tři lidé a záchranáři evakuovali půlku městečka.

Foto: Rod Aydelotte, ČTK/AP

Záchranáři evakuovali seniory z domova poškozeného výbuchem.

„Znělo to jako tři bomby explodující v krátkém rozmezí,“ popsala pro stanici KWTX-TV svědkyně Lydia Zimmermanová, která žije 20 kilometrů od továrny.

„Bylo to jako stát uprostřed tornáda. Všechno lítalo vzduchem. Vybilo mi to přední sklo v autě. Bylo to, jako by se zatřásla země,“ doplnila pro agenturu AP Debby Maraková, která v době výbuchu projížděla v blízkosti továrny.

Foto: Andy Bartee, ČTK/AP

Sloup kouře stoupá z továrny v texaském Westu.

Na místě jsou všechny složky záchranného systému, na 700 záchranářů podporují dvě desítky vrtulníků. Záchranáři se ale nemůžou k továrně, která je stále v plamenech, přiblížit kvůli toxickým zplodinám.

Foto: ČTK/AP

Muž příhlíží hasičům, kteří likvidují požár obydlí po výbuchu v továrně v Texasu.

„Záchranné práce budou pokračovat celou noc,“ prohlásil zástupce místní správy. Lepší představu o škodách budou mít úřady až s rozedněním, upozornil.

Záchranářům dělá těžkou hlavu avizovaná noční změna větru. Stanice CNN poznamenala, že se továrna sice nachází na okraji městečka, ale obytná zóna je nedaleko. Záchranáři proto preventivně evakuují širší okolí. Obávají se také možného druhého výbuchu.

Foto: Jan Kočvara, Yahoo Maps

Texas - West

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám