Hlavní obsah

Americkému senátorovi poslali dopis s ricinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dopis zaslaný republikánskému senátorovi za stát Mississippi Rogeru Wickerovi obsahoval ricin. Potvrdil to předběžný test, jsou ale ještě potřeba další zkoumání. List se podařilo zachytit ještě v oddělení, které pro zákonodárce poštu zpracovává. O nálezu informoval šéf policie v Capitolu Kim Dine s tím, že případ převzal Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Foto: Molly Riley, ČTK/AP

Vozidlo pro zacházení s nebezpečnými látkami u Capitolu, kde našli ricin v dopisu

Článek

„Materiál byl poslán akreditované laboratoři na další analýzu,“ řekl Dine podle listu USA Today a dodal: „Dění v Capitolu nebylo ovlivněno.“ Jen poštovní úřad Kongresu bude kvůli vyšetřování dva až tři dny uzavřen.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Senátor Roger Wicker na archivním záběru

Dopis byl zaslán z Tennessee a nebyl navenek nijak podezřelý, i když neměl zpáteční adresu. V obálce však byl bílý prášek. Podle demokratické senátorky Claire McCaskillové je už znám podezřelý, ale nesdělila, zda byl někdo zatčen.

Ricin je bílkovinný toxin ze skočce obecného, který funguje jako takzvaný buněčný jed. Je smrtelný, ale ne tak nebezpečný jako antrax.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám