Hlavní obsah

FBI zahájila v Bostonu rozsáhlé pátrání, soustředí se na podezřelého Saúda

Boston

Americký úřad pro vyšetřování (FBI) převzal pátrání po pachatelích atentátu na bostonském maratónu, který si vyžádal tři mrtvé a 144 zraněných, z nichž 17 je v kritickém stavu. Vyšetřuje případ jako možný teroristický útok, i když nevylučuje kriminální motivy. Soustředí se především na zraněného saúdského Araba, oděv mu údajně páchl po střelném prachu.

BEZ KOMENTÁŘE: Běžec natočil výbuch v Bostonu z vlastního pohleduVideo: LiveLeak.com

 
Článek

„Jakákoli událost s více výbušnými zařízeními, jak tomu bylo v tomto případě, je jasně teroristickým činem,“ řekl Bílý dům v prohlášení a koordinaci vyšetřování převzala FBI. Půjde o společné úsilí federálních agentů, státní policie a místních sborů, řekl zvláštní agent Richard DesLauriers z bostonského oddělení FBI. Vyšetřování je vedeno ve dvou liniích. Jedna je čistě kriminální, druhá se týká terorismu.

Jak ale řekl republikánský kongresman Michael McCaul, který stojí v čele sněmovního výboru pro bezpečnost: „Ani nevíme, zde jde o domácí záležitost, nebo zahraniční.“

Pozornost vyšetřovatelů se soustředila především na jednoho zraněného člověka, saúdského Araba, jehož byt byl prohledán.

Foto: Reuters

Nálože vybuchly ve chvíli, kdy část závodníků dobíhala do cíle.

Agenti prohledali byt na bostonském předměstí Revere. Massachusettská státní policie potvrdila, že příkaz k prohlídce byl vydán v souvislosti s vyšetřováním explozí. Na místě zasahovali i agenti FBI, které přivolali pyrotechnici.

Saúdského Araba vyslechli už předtím agenti v nemocnici Brigham and Women’s, kde leží s popáleninami a zraněními od střepin na nohou a zádech. Podle webu New York Post nesmí opustit nemocnici a je střežen. Ptali se ho jen, co na místě dělal, a on řekl, že byl v restauraci a pak se šel podívat na doběh.

Zatykač na něj vydán nebyl, uvedl web Politico. Podle New York Post vyšetřovatelé odnesli jeho šaty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuchy utrhaly zraněným lidem končetinyVideo: Reuters

Jeden člověk na místě výbuchu saúdského Araba podle CBS na chvíli zadržel, když vnikl do zóny pro závodníky. Uvedl, že jeho šaty byly cítit po střelném prachu a podivně reagoval. Říkal prý: „Myslel jsem, že tam může být druhá bomba. On někdo umřel?“  Věrohodnost tohoto sdělení ověřit nejde.

Bostonská policie požádala i o pomoc kvůli pátrání po podezřelém pronajatém žlutém kamiónu Penske. Tím byl přivezen zdravotnický materiál do cíle maratónu. Kamión poté odjel.

Další výbušniny se nenašly

Slepou uličku zřejmě představoval nález dalších výbušnin. V rámci vyšetřování se objevily informace, že bylo nalezeno pět výbušnin. Bostonský policejní komisař Edward Davies později řekl, že žádné další nálože nalezeny nebyly. Protiterorističtí experti je nejprve označili za podezřelá zařízení. Dva lidé seznámení s vyšetřováním ale poté uvedli, že při jejich podrobnějším prověření bylo jasné, že šlo o bomby. To ale Davies popřel.

Foto: The Boston Globe, David L Ryan, ČTK/AP

Vyšetřovatelé nezveřejnili podrobnosti, kde byly nalezeny, ale web Tech sestavil časovou souslednost potvrzující ohromné nasazení sil, které reagovaly velmi pružně. První dvě nálože vybuchly ve 14.50 místního času. V 15.51 policie ze čtvrti Cambridge informovala o podezřelém balíčku na Centrálním náměstí. O dvě minuty později byl zneškodněn balíček u místní knihovny a muzea J. F. Kennedyho, o něm ale později policejní komisař Davis řekl, že nešlo o nálož.

V 16.00 policie zjistila hrozbu na křižovatce Brattle Street a Farwel Place, v 16.39 se objevila hrozba na zastávce metra Harvard a jeho provoz byl přerušen. To už zasahovalo na místě i 400 příslušníků národní gardy. V 16.40 policie z okrsku Cambridge informovala o nálezu dalšího podezřelého balíčku na 13. avenue. V 17.02 byly vypnuty mobilní sítě a uzavřeno letiště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Bostonu zabíjely nálože v odpadkových košíchVideo: Reuters

Poslední podezřelý balíček byl nalezen opět ve čtvrti Cambridge na křižovatce ulic Dunster a Auburn. Některé z balíčků byly zneškodněny při řízených explozích. To zřejmě vedlo ke spekulacím, že šlo o nálože.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám