Hlavní obsah

Na Guantánamu propukla vzpoura, vojáci ji zarazili střelbou gumovými projektily

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřenou vzpourou vyvrcholilo dlouhotrvající napětí v americké věznici na Guantánamu. Mezi 166 vězni se od února šíří hladovka a desítky z nich v sobotu napadly dozorce, kteří je přišli přemístit ze společné části na samotky.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

Zajatci podezřelí z terorismu zaútočili násadami od mopů a obušky vyrobenými z plastových lahví a lepicích pásek. Vojáci je přemohli čtyřmi výstřely z brokovnic s náboji naplněnými gumových peletami, řekl vojenský mluvčí Robert Durand.

„Vím jistě, že zasažen byl jeden vězeň, ale utrpěl lehké zranění – jen malé škrábnutí,“ doplnil Greg Julian, mluvčí Jižního velitelství. Ve společném prostoru se zdržovalo v té době asi 70 vězňů.

Hladovkou proti věznění bez soudu

Hladovka a vzpoura jsou projevem vzdoru proti pokračujícímu věznění bez obvinění a soudu. Bezprostředním důvodem rozdělení zpět na samotky bylo podle velení to, že vězni oslepovali bezpečnostní kamery. Někteří měli také ostatní nutit do hladovky.

„Umožní nám to sledovat je pozorněji,“ řekl Durand. Ve společném prostoru zařízení známém jako Camp 6 byla do vypuknutí hladovky 6. února většina vězňů, kteří dodržovali pravidla. Mohli tam společně jíst, modlit se i sledovat satelitní televizi.

Sobotní incident se odehrál den poté, co tým Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) ukončil třítýdenní sondu do tamních poměrů. „Sledujeme nynější napětí s obavou. Bude-li to potřeba, náš tým se vrátí, aby ve světle nejnovějších událostí posoudil situaci hladovkářů,“ řekl mluvčí Simon Schorno. MVČK své závěry ani poznatky nezveřejňuje.

Velení Guantánama považuje za hladovkáře 43 vězňů, kteří podle jeho kritéria nepřijali stravu devět dní po sobě. Podle obhájců však hladovku drží už téměř všichni.

Maily obhájců šly i k vyšetřovatelům

Postup americké vojenské justice v Guantánamu zavání fraškou. Počítačoví technici, kteří v kauze jednoho podezřelého z terorismu prohledávali na pokyn obžaloby její síť, objevili 540 tisíc e-mailů z korespondence obhájců, uvedl The Washington Post.

„Platí vůbec nějaké záruky pro informace obhájců?“ ptal se James Connell, zastupující jednoho z pětice obviněné z přípravy útoku z 11. září 2001.

Šéf vojenských obhájců Karen Mayberry nařídil všem, aby přestali používat počítačovou síť Pentagonu, a hlavní soudce James Pohl odložil o dva měsíce předběžné slyšení s Abdulem Rahimem al-Naširím, stíhaným za útok proti americké lodi Cole v Jemenu v roce 2000.

V únoru se provalilo, že v místnostech pro setkávání obhájců s obviněnými se skrývaly mikrofony. Pentagon ztratil celé spisy obhajoby, když zřizoval počítačové spojení pro vojenské advokáty pracující ve Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám