Hlavní obsah

Američané demonstrovali za práva ilegálních imigrantů

– Washington

Desetitisíce Američanů ve čtvrtek demonstrovaly po celé zemi za práva ilegálních imigrantů. Lidé protestovali i před washingtonským Capitolem za reformu legislativy tak, aby 11 miliónů ilegálních imigrantů mohlo získat občanství. Podle agentury DPA a BBC má středeční protest zvýšit tlak na poslance a senátory, kteří v současnosti debatují o příslušném zákonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace za práva ilegálních imigrantů před CapitolemVideo: Reuters

 
Článek

Demonstrace se konaly ve Washingtonu, Atlantě, New Yorku, San Francisku a desítkách dalších měst. V původech byli odboráři, zemědělci i aktivisté za práva přistěhovalců.

„Nedosáhneme reformy imigračních zákonů jen tím, že přijdeme do Washingtonu,“ řekl odborář Ben Monterosso. „Je potřeba vyjít do ulic v celé zemi.“

Foto: Jonathan Alcorn, Reuters

Demonstrace za práva imigrantů v Los Angeles

Senátoři nyní projednávají otázku práv přistěhovalců. Proti legalizaci pobytu přistěhovalců jsou republikáni. Pro prezidenta Baracka Obamu a jeho demokraty patří reforma mezi priority.

Foto: Charles Dharapak, ČTK/AP

Demonstrace za práva ilegálních imigrantů před Capitolem

Podle představ šéfa Bílého domu by mělo být především kvalifikovaným zahraničním pracovníkům usnadněno získání povolení k trvalému pobytu. Lidé bez dokladů by pak měli mimo jiné prokazovat znalosti jazyka a dějin USA.

Podle amerických médií by mohli demokraté a republikáni brzy představit kompromisní návrh.

Foto: Larry Downing, Reuters

Demonstrace za práva imigrantů ve Washingtonu

Odpůrcům návrhu nahrává vysoká nezaměstnanost v USA. Tvrdí také, že legalizace pobytu by přinesla zvýšené náklady pro jednotlivé státy unie a že by mohla vést k zesílení ilegální imigrace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám