Hlavní obsah

V USA má šanci zpřísnění prodeje zbraní, Obamová se přirovnala k zastřelené dívce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Chicago

Šance na přijetí zákona zpřísňujícího držení zbraní v USA vzrostla poté, co nový návrh předložili dva senátoři z antagonistických stran, demokrat Joe Manchin a republikán Pot Toomey. Prvním testem bude čtvrteční předběžné hlasování v Senátu. Zákon v emotivním vystoupení podpořila první dáma Michelle Obamová, když se přirovnala k zastřelené patnáctileté dívce.

Foto: Reuters

Michelle Obamová hovoří se studenty o zavražděné dívce

Článek

Hadiya Pendletonová se stala náhodnou obětí gangu mladistvých. Podle Obamové byla dívka jako kdysi ona: „Hadiya Pendletonová byla já, a já jsem byla ona. Ale já jsem se dožila dospělosti," prohlásila Obamová s tím, že jakožto rodačka z Chicaga rozumí tamní mládeži.

"Můj manžel právě teď bojuje ze všech sil a prosazuje jako mnoho lidí, seč může, schválení rozumných reforem, které by naše děti ochránily před násilnou střelbou," prohlásila na středeční akci společně se starostou Chicaga Rahmem Emanuelem a vyzvala místní podnikatele, aby pomohli shromáždit 50 miliónů dolarů na financování programu proti násilí.

Prvním testem kompromisního návrhu na zpřísnění prodeje palných zbraní v USA by mělo být čtvrteční předběžné hlasování Senátu amerického Kongresu. Návrh zákona ukládá prokázání totožnosti všem, kdo ruční zbraně nakupují či prodávají. Povinnost osobní identifikace by oproti dosavadnímu stavu zahrnovala i nákupy přes internet nebo na prodejních výstavách. Současná právní úprava ukládá povinnost identifikace kupujícího jen v případě, že zbraň prodává v kamenném obchodě licencovaný obchodník.

Zákon by mohl být do několika týdnů

„Dnešek je jen začátkem zdravé debaty, která by měla skončit tím, že Senát a Sněmovna schválí tato obvyklá opatření a prezident návrh podpisem promění v zákon,“ řekl Manchin.

Bude-li čtvrteční testovací hlasování v Senátu úspěšné, mohlo by podle optimistů definitivní schválení nového zákona v horní parlamentní komoře následovat v příštích několika týdnech.

Předseda senátu Harry Reid řekl, že návrh bude připojen k jinému zákonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám