Hlavní obsah

Americké námořnictvo bude chránit lodě laserovými děly – už je otestovalo

Washington

Americké námořnictvo zveřejnilo v pondělí závěry z testu laserového děla, které sestřelilo bezpilotní letadlo. Uvedlo, že během příštího roku budou americká plavidla vybavena laserovým zbraňovým systémem LaWS.

BEZ KOMENTÁŘE: Laserový kanón sestřelil bezpilotní letounVideo: US Navy

 
Článek

Podle námořnictva pokročily vývoj a testy systému natolik, že by na přestavěné výsadkové lodi USS Ponce měl být umístěn ještě před tím, než začátkem příštího roku vypluje na Blízký východ.

Podle námořnictva je výkon laseru lakový, že umožňuje sestřelit bezpilotní letadla a zlikvidovat menší rychlé čluny, uvedla televize NBC.

Zveřejněné záběry ukazují test z loňského léta, kdy laserové dělo zapálilo armádní bezpilotní letoun, který se v plamenech zřítil do moře.

Foto: Profimedia.cz

Přestavěná loď USS Ponce

Expert z časopisu Wired Spencer Ackerman ale upozornil na to, že LaWS má značná omezení. Nedokáže zničit protilodní střelu a jen s obtížemi by sestřelil proudové letadlo. Problémem je chlazení výkonného laseru i to, že jde o relativně citlivou zbraň.

Námořnictvo ale plánuje vývoj výkonnějších laserů, které by dokázaly zničit i bojová letadla, hlavice raket nebo dokonce válečné lodě.

Foto: Profimedia.cz

Otevřená vrata lodi USS Ponce ukazují rozsáhlý vnitřní prostor.

Námořnictvo má o zbraň velký zájem, protože je nejen přesná, ale také levná. Jak uvedl kontraadmirál Matthew Klunder, který má na starost výzkum a vývoj, jedno použití stojí méně než sáček chipsů Lays: „Nemluvíme o něčem, co stojí milióny dolarů nebo statisíce, mluvíme o pulzu přímé energie, který stojí méně než dolar.“

Jako první systém ponese loď USS Ponce z roku 1965, která původně sloužila jako transportní a počítalo se s tím, že bude sešrotována. Byla však přestavěna pro novou roli. Má sloužit jako plovoucí základna pro minolovky v Hormuzském průlivu a  současně jako vrtulníková loď. Jsou na ní umístěni i potápěči a servisní jednotky.

Foto: Profimedia.cz

Loď USS Ponce při výcviku

Právě Hormuzský průliv, jímž proplouvají tankery s blízkovýchodní ropou, je jednou z oblastí napětí. Írán opakovaně hrozí jeho zablokováním a útočí na americké pozorovací bezpilotní letouny, které nyní musejí doprovázet stíhačky. Írán navíc proti Američanům nasazuje vlastní bezpilotní letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám