Hlavní obsah

V Chile exhumovali Nerudu

– Santiago de Chile

Chilští experti vyzvedli z hrobu ostatky básníka Pabla Nerudy. Cílem exhumace je určit, zda v roce 1973 zemřel přirozenou smrtí, nebo byl otráven. Vnést jasno do okolností smrti světoznámého autora mají odborné analýzy, které si vyžádal soud. Na ten se obrátil Nerudův bývalý řidič a tajemník Manuel Araya, který je přesvědčen, že nositel Nobelovy ceny za literaturu byl zavražděn.

Foto: ČTK/AP

Forenzní experti vykopávají Nerudu

Článek

Práce na odkrytí Nerudovy hrobky v pobřežním městečku Isla Negra nedaleko jeho domu trvaly hodinu. Podle šéfa chilských soudních lékařů Patricia Bustose jsou ostatky v dobrém stavu.

"Znalci dodrželi během práce všechna bezpečnostní opatření, aby předešli působení vnějších vlivů. Rakev byla vyzvednuta neporušená," řekl Bustos novinářům.

Hrob a jeho okolí chránil před vlivy počasí i zraky veřejnosti rozměrný stan. Exhumaci byl vedle znalců přítomen pouze soudce zabývající se kauzou Neruda Mario Carroza, šéf chilských komunistů, několik příbuzných a trio mezinárodních pozorovatelů.

Na výsledky se bude čekat dlouho

Rakev bude převezena do institutu soudní medicíny v chilské metropoli. První výsledky analýz se čekají až za několik měsíců. Literát a levicový aktivista Neruda, který svůj pseudonym převzal od českého básníka a spisovatele Jana Nerudy, zemřel 12 dní po vojenském převratu vedeném generálem Augustem Pinochetem.

Básníkova rodina sice trvá na tom, že Pablo Neruda zemřel ve věku 69 let na pokročilou rakovinu prostaty, vyšetřovatelé ale chtějí prověřit, zda skutečně nebyl otráven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám