Hlavní obsah

Vztahy s Prahou považovaly USA v době normalizace za lepší než před invazí

Aktualizováno

Americká ambasáda v Praze u příležitosti 5. výročí sovětské invaze do Československa usoudila, že vládní vztahy mezi Washingtonem a Prahou jsou paradoxně aktivnější, než byly v letech 1967 a 1968.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím WikiLeaks

Článek

Předpověděla, že se tyto vztahy budou ještě rozvíjet. Uvedla to v srpnu 1973 v odtajněné důvěrné zprávě pro Washington, kterou se stovkami dalších amerických diplomatických dokumentů zveřejnil server WikiLeaks.

Situace v Československu se pět let po invazi podle amerických diplomatů vrátila zpět k "normalitě". Ambasáda vyzdvihla uzavřené a připravené bilaterální dohody a očekávala výrazné zvýšení amerických dovozů.

Československo bylo podle americké diplomacie tehdy z mnoha pohledů možné vnímat tak, že se po letech "vzrušení a tragické odchylky" již vyvíjí jako před rokem 1968.

"Pokud by se záležitosti země daly vyjádřit grafem, v němž pražské jaro (1968) by bylo vrcholkem a následující roky údolím, tak je Československo při pátém výročí možná zpět nahoře, jako by žádný převrat nikdy nebyl. To může pomoci vysvětlit a ospravedlnit politickou linii, kterou v poslední době USA sledují," hlásilo Washingtonu pražské velvyslanectví 24. srpna 1973.

"Jen mumlají nad pivem"

Sdělilo, že v Praze připomínalo 5. výročí jen skromné posílení policejních sil, zablokování přístupu k hrobu Jana Palacha a lidé, kteří uronili slzu a mumlali nad svým pivem, jako třeba bývalý olympijský šampion Emil Zátopek. Jinak lidé chodili do práce a bavili se jako v jiné dny. "Většina Čechů se naučila žít v mezích možného a stále lépe odděluje smutnou vzpomínku od celkem snesitelných životních podmínek," uvedl úřad v depeši, kterou ministerstvo zahraničí USA odtajnilo v červnu 2005.

Schůzka s Chňoupkem potvrdila dobré vztahy 

Předpověď zastupitelství ohledně posilování vzájemných vztahů potvrdilo následné setkání náměstka amerického ministerstva zahraničí Waltera Stoessela s československým ministrem zahraničí Bohuslavem Chňoupkem v říjnu 1973 v USA. Podle depeše, kterou tehdy poslalo americké ministerstvo svému úřadu do Prahy, Chňoupek ocenil přístup USA k požadavku Prahy na vrácení českého zlata a řekl, že jeho země má velký zájem o spolupráci s USA.

Konkrétně se československý ministr zmínil o vědecké, technologické a obchodní spolupráci. Vyzdvihl potenciál českého trhu ve vztahu k americkému exportu. Ujistil, že Praha si velmi přeje rozvíjet obchod s USA a přijímat americké podnikatele v Československu. Stoessel podle zprávy řekl, že Washington chce také jednat o kulturní výměně mezi oběma státy, a Chňoupek s tím souhlasil. Rozhovor se uskutečnil převážně v ruštině.

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange sdělil, že server začal v pondělí postupně zveřejňovat více než 1,7 miliónu amerických diplomatických dokumentů ze 70. let minulého století. Dokumenty byly kdysi důvěrné či tajné, ale nyní si je již veřejnost může volně prohlížet v národních archívech USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám