Hlavní obsah

USA prý kvůli napětí kolem KLDR odložily test balistické střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké ministerstvo obrany odložilo dlouho plánovaný test mezikontinentální balistické střely, který se měl na základně amerických vzdušných sil v Kalifornii uskutečnit příští týden. Agentuře AP to v sobotu sdělil nejmenovaný vysoce postavený zdroj z prostředí amerických branných složek.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr obrany Chuck Hagel

Článek

Ministr obrany Chuck Hagel se prý rozhodl zkušební vypuštění balistické rakety Minuteman III odložit na příští měsíc kvůli obavám, že by nyní v době rostoucího napětí na Korejském poloostrově mohlo být nesprávně vyloženo a mohlo tak zhoršit současnou krizi. AP původně uvedla, že test byl přeložen na příští týden. Přesnější datum, kdy by se měla odložená zkouška v květnu konat, nesdělila.

Severní Korea při dalším stupňování války nervů proti Jihokorejcům a Američanům v pátek instalovala dvě rakety na mobilní odpalovací zařízení a vybídla zahraniční diplomaty k evakuaci z Pchjongjangu kvůli válečné hrozbě.

Izolovaný komunistický režim již dříve pohrozil preventivním jaderným útokem na Spojené státy a zamířil rakety a dělostřelectvo na vojenské základny USA.

Tři pilíře jaderného arzenálu Spojených států

Mezikontinentální balistické střely jsou jedním ze tří pilířů jaderného arzenálu Spojených států. V amerických podzemních jaderných silech se nachází asi 450 střel Minuteman III.

Dalšími dvěma pilíři jsou balistické rakety odpalované z ponorek a střely vypouštěné bombardéry jako jsou B-52 nebo B-2.

Stroje B-2 jsou vybaveny technologií stealth znesnadňující zachycení radary a jsou schopny nést jaderné pumy. Americké letouny obou těchto typů v rámci společného americko-jihokorejského cvičení v březnu cvičně přeletěly nad Jižní Koreou.

V oblasti Korejského poloostrova v současnosti probíhá společné cvičení americké a jihokorejské armády a v regionu se tak nachází válečné lodě a bombardéry. Manévry, které v minulých týdnech vyvolaly nevoli Pchjongjangu, mají trvat do konce měsíce. Chystaný test balistické střely, o jehož odkladu údajně Hagel rozhodl v pátek, podle zdroje AP s probíhajícím vojenským cvičením nesouvisel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám