Hlavní obsah

Chávez se mi zjevil jako ptáček, tvrdí zastupující prezident Venezuely

– Caracas

Týden před prezidentskými volbami povolal zastupující venezuelský prezident Nicolás Maduro armádu k ochraně všech elektráren v zemi před údajnou hrozbou sabotáží ze strany opozice. Uvedla to agentura AP. Minulý týden Maduro prohlásil, že si je jistý vítězstvím ve volbách. Prý mu ve snu požehnal bývalý prezident Hugo Chávez v podobě malého ptáčka.

Foto: Miraflores Palace/Handout, Reuters

Viceprezident Nicolas Maduro

Článek

Maduro povoláním armády ještě více vyostřil emotivní volební kampaň. V ní útočí na lídra opozice Henriqa Caprilesa, který mu oplácí stejnou mincí. Maduro je podle něj neschopný - nedokáže zemi vést a v případě vítězství odstoupí.

Maduro opozici obvinil ze sabotáží během návštěvy státu Cojedes na západě země. Podle něj došlo ve středu k výpadkům elektřiny na několika místech Venezuely, což údajně může mít na svědomí pravicová opozice.

Výhružky vězením

"Vyšetřujeme to. Všichni funkcionáři, kteří jdou proti venezuelskému lidu, půjdou do vězení," citovala jeho slova agentura AP. Maduro poté nařídil ozbrojeným silám, aby se postaraly o ochranu elektráren.

Prezidentský kandidát vládních socialistů objíždí venezuelská města s kampaní postavenou takřka výhradně na odkazu zemřelého prezidenta Cháveze.

Asi největší mediální ohlas mělo tento týden jeho televizní vystoupení v Chávezově rodném domě v regionu Barinas na jihozápadě Venezuely, kde vyprávěl, jak se mu prezident zjevil v podobě malého ptáčka.

Foto: Reuters

Úřadující venezuelský prezident Nicolás Maduro při pohřbu Huga Cháveze

"Třikrát mě obletěl, usedl na dřevěný trám a začal pískat...Taky jsem na něj zapískal...Cítil jsem z něj jeho (Chávezova) ducha, jak nám dává požehnání...Říkal, dnes začíná bitva, běžte a vyhrajte ji," popsal Maduro svůj spirituální zážitek ve venezuelské státní televizi Vive TV.

Volby se ve Venezuele uskuteční 14. dubna. Průzkumy dlouhodobě dávají větší šance Madurovi, který v nich má na Caprilese stabilní náskok víc než deseti procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám