Hlavní obsah

Obama bude vracet pět procent platu státu

Washington

Americký prezident Barack Obama bude v reakci na automatické omezení výdajů po zbytek roku vracet pět procent svého měsíčního platu do federální pokladny. Chce tak sdílet oběť s vládními zaměstnanci, z nichž tisícovky jsou na nucené dovolené. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zdroj z Bílého domu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Americký prezident si podle AP za rok vydělá 400 000 dolarů (přes osm miliónů korun). Při pětiprocentním snížení platu se měsíčně uskrovní o téměř 1 700 dolarů. Rozhodnutí platí zpětně od počátku března.

Ve Spojených státech začaly od března platit automatické rozpočtové škrty. Ty zasáhly prakticky všechny oblasti veřejného života. Vláda se tak musí do konce září, kdy končí fiskální rok, obejít bez 85 miliard dolarů. Dalších 1,2 biliónu dolarů se má ušetřit v dalších deseti letech.

Dobrovolné snižování platů je u hlav států díky krizi "v kurzu". Francouzský prezident François Hollande už loni nedlouho po svém zvolení snížil svůj plat a mzdy členů vlády o 30 procent. Kyperský prezident Nikos Anastasiadis se nedávno s ohledem na krizi rozhodl vzdát se čtvrtiny platu. Český prezident Miloš Zeman zase přišel s nápadem na prezidentský fond na splácení státního dluhu, do kterého chce dávat 30 procent svého platu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám