Hlavní obsah

Obama podepsal zákon, který omezuje nákup informačních technologií v Číně

Washington

Americký Kongres zakázal několika ministerstvům a vládním agenturám nakupovat bez předchozího souhlasu produkty z oboru informačních technologií v Číně. Nařízení je ukryto v zákonu o vládním financování, který tento týden podepsal prezident Barack Obama. Podle médií je krok americké vlády projevem sílících obav před kybernetickou špionáží z Číny.

Foto: Charles Dharapak/Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Zákaz čínských dovozů se vztahuje například na ministerstva obchodu nebo spravedlnosti a Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Obamova vláda jim ukládá konzultovat s bezpečnostními experty veškeré nákupy informačních systémů a prověřit, zda nevyvolávají "riziko kybernetické špionáže nebo sabotáže". Jde údajně zejména o "systémy, které vyrábějí nebo montují podniky, jež vlastní, řídí či financuje Čína".

Spojené státy ročně dovážejí z Číny podobné zboží v hodnotě 129 miliard dolarů (2,6 bilionu korun). Nového nařízení skrytého v zákonu o financování centrálních úřadů si podle agentury AP nikdo nepovšiml do doby, než na ně v blogu upozornil bývalý pracovník amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti Stewart Baker. Nařízení může podle něj tvrdě pocítit zejména čínský výrobce počítačové techniky Lenovo.

Hackerské útoky vedené údajně z Číny vyvolávají v USA rostoucí nervozitu. Otevřeně je několikrát kritizoval i Obama. Čínské vedení ale vinu odmítá a tvrdí, že obviňování ze strany Washingtonu je nepodložené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám