Hlavní obsah

Čínského špióna v NASA chytili agenti FBI na letišti

Washington

Americké úřady v poslední době odhalily několik případů špionáže pro Čínu. Minulý týden zatkla FBI čínského vědce zaměstnaného centrem spolupracujícím s NASA. V pondělí byl odsouzen jiný muž čínského původu za předání tajných informací o technologiích pro americkou armádu. Úřady také stíhají amerického občana podezřelého z předání tajných bezpečnostních dokumentů čínské milence.

Foto: Novinky

Článek

Vědce Boa Ťiang zatkli agenti FBI v neděli na poslední chvíli na washingtonském Dullesově letišti, když se snažil z USA uprchnout do Číny, oznámil senátor Frank Wolf. „Měl jednosměrnou letenku,“ uvedl Wolf. Expert podle něj vyvezl citlivé dokumenty NASA do Číny už v loňském roce.

Bo pracoval pro Národní vesmírné středisko v Hamptonu ve státě Virginie, které úzce spolupracuje s NASA. Jeho pozice mu poskytovala prakticky neomezený a nestřežený přístup k sousednímu výzkumnému zařízení Langley, kde se vyvíjejí tajné technologie americké vesmírné obrany. Číňan získal mimo jiné přístup k zdrojovému kódu technologií pro snímkování americkými zařízeními.

Bo také čelí obvinění z falešné výpovědi před vyšetřovateli, v čemž je zahrnuta i jeho snaha ukrýt před nimi svůj přenosný počítač a navíc jeden hard disk a SIM kartu.

Na Číňanovy aktivity podle Wolfa upozornili zaměstnanci v Langley.

Další Číňan vyvážel tajné informace na konference

Hned v den následujícím po zatčení Boa poslal americký soud za mříže dalšího čínského občana. S'-sing Li-ou byl uznán vinným v devíti z jedenácti bodů obžaloby ve věci vyzrazení tajných vojenských technologií Pekingu už v září, v pondělí mu pak soud v Newarku ve státě New Jersey uložil téměř šest let vězení, uvedla agentura AP.

Číňan, který žil v USA 19 let, podle žalobců ukradl tisíce dokumentů týkajících naváděcích raketových systémů, raket a bezpilotních letounů. K datům se dostal ve firmě L-3 Communications Holdings, která vyvíjí bezpečnostní systémy a muže, jenž si dal také říkat Steve Liu, v letech 2009 a 2010 zaměstnávala. S'-sing bez povolení a vědomí firmy měl několik přednášek na konferencích pořádaných čínskou vládou. Podle žalobců doufal, že mu to zajistí práci u čínských úřadů.

S'-sing se chce proti verdiktu odvolat.

Američana vyšetřují kvůli čínské milence

Do třetice pak americké úřady v posledních řeší případ 59letého Američana, jehož podezřívají z vyzrazení bezpečnostních informací 27leté čínské milence. Benjamin Pierce Bishop, který pracuje jako dodavatel zbrojní techniky pro armáda USA, byl zatčen minulý týden na Havaji a hned na to obviněn.

Podle vyšetřovatelů milence tajné informace předával v posledních dvou letech. Údaje, mezi nimiž byly kromě dat o jaderných zbraních také informace o válečných plánech USA či vztazích Washingtonu se zahraničím, posílal do Číny mimo jiné e-mailem. Některé tajné dokumenty měl Američan bez povolení přechovávat i u sebe doma.

Bishop se s mladou Číňankou potkal v červnu 2011 na fóru o mezinárodní bezpečnosti na Havaji. Žena v té době žila ve Spojených státech na studentské vízum. Kde je teď, úřady netuší.

Reklama

Výběr článků

Načítám