Hlavní obsah

Zakrvácené brýle Johna Lennona varují Američany před zbraněmi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Do kampaně za omezení střelných zbraní v USA se tento týden zapojila vdova po legendárním hudebníkovi Johnu Lennonovi. Yoko Ono na Twitteru zveřejnila fotografii zakrvácených brýlí, které měl Lennon na sobě ve chvíli, kdy byl zavražděn. Snímek již viděly milióny lidí po celém světě.

Foto: @yokoono via Twitter/Handout , Reuters

Lennonovy brýle, které měl na sobě v době své smrti.

Článek

"Smrt milované osoby je hrozná věc," uvedla Yoko Ono. Fotografii brýlí pak doprovodila vzkazem: "Od chvíle, kdy John Lennon podlehl kulkám 8. prosince 1980 v New Yorku, si střelné zbraně vyžádaly ve Spojených státech více než milión obětí. Měníme tuto krásnou zemi ve válečné území".

Její zpráva byla od středy, kdy ji Yoko Ono vypustila do světa, přeposlána již více než 11 000 uživateli, uvedla stanice ABC News. Ve čtvrtek se k nim přidal i americký prezident Barack Obama, jehož účet sleduje 28 miliónů lidí.

Omezení asi neprojde

Obama a jeho viceprezident Joe Biden jsou hybnou silou kampaně za omezení útočných zbraní v USA. Iniciativu zahájili po loňské sérii krvavých masakrů včetně prosincové střelby na základní škole v connecticutském Newtonu, kde mladý Adam Lanza zastřelil dvě desítky prvňáčků.

Právo vlastnit zbraň ale Američanům zaručuje ústava a regulace zbraní zřejmě v Kongresu neprojde. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

John Lennon

Bývalého člena The Beatles Johna Lennona zastřelil Mark David Chapman před jeho domem na newyorském Manhattanu. K vraždě se doznal a uvedl, že Lennona zabil, aby na sebe strhl pozornost.

Soud mu vyměřil doživotní vězení s možností podmínečného propuštění nejdříve po 20 letech. Chapman od té doby sedmkrát žádal o podmínečné propuštění, poslední žádost zamítla soudní komise loni v srpnu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám