Hlavní obsah

Clintonová je pro sňatky homosexuálů

Washington

Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová podpořila manželství homosexuálních párů. Zařadila se tak po bok dalších možných demokratických kandidátů na úřad prezidenta Spojených států, napsala agentura AP. Otázka svazku gayů a leseb rychle získává v USA širokou podporu.

Foto: Keith Bedford , Reuters

Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová

Článek

Clintonová učinila prohlášení ve videozáznamu, které na internetu zveřejnila organizace Human Rights Campaign, která brání práva homosexuálů. V šestiminutovém videu mimo jiné prohlásila, že gayové a lesby jsou plnoprávnými a rovnými občany, kteří si zaslouží práva plynoucí z občanství.

"To zahrnuje i sňatky," řekla. Dodala, že práva homosexuálů podporuje "osobně a také jako politickou a právní záležitost".

Analytici se domnívají, že vstřícný postoj Clintonové k homosexuálům je dalším krokem v její přípravě pro prezidentskou kandidaturu v roce 2016. Clintonová prozatím nepotvrdila, že se o křeslo hlavy státu bude skutečně ucházet, média i politologové o tom nicméně spekulují.

Většina Američanů je pro

Předpokládá se, že dalšími demokratickými uchazeči mohou být i viceprezident Joe Biden, newyorský guvernér Andrew Cuomo nebo jeho marylandský kolega Martin O'Malley. Všichni jmenovaní manželství homosexuálů podporují.

Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění, které uskutečnil list The Washington Post a zpravodajská stanice ABC News, podporuje manželství gayů a leseb 58 procent Američanů, proti jich je 36 procent. V roce 1996 při obdobné anketě Gallupova ústavu sňatky osob stejného pohlaví podporovalo 27 procent respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám