Hlavní obsah

V USA se zřítil proudový letoun na obytné domy

Chicago

Dva mrtvé a tři zraněné si vyžádal v neděli odpoledne pád malého proudového letounu Beechcraft Premier I na tři domy ve městečku South Bend v americkém státě Indiana. Stroj kategorie bizjet měl poruchu a jeho pilot se s ním opakovaně marně pokoušel přistát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Malý proudový letoun spadl v Indianě na tři domy Video: Reuters

 
Článek

Zahynuli dva ze čtyř lidí na palubě bizjetu, zbylí dva byli zraněni, stejně jako jeden z obyvatel domu.

„Dva jsou v dobrém stavu, jeden je ve vážném stavu,“ sdělil kapitán policie Philip Trent a dodal: „Letoun se pokoušel o přistání a byl v tísni, když havaroval.“ Dopadl na domy v ulici North Iowa. „Je to obytná čtvrť jihovýchodně od letiště. Dopadl, nebo se otřel o jeden dům, pak přímo zasáhl další dům a zaryl se do třetího,“ popsal pád listu Chicago Tribune Trent, podle něhož z letounu unikl letecký petrolej, ale nevznítil se.

Foto: Reuters

Záchranáři zasahují do domu, do něhož spadl malý tryskový letoun.

Mluvčí Federálního úřadu pro letectví, který neštěstí vyšetřuje, Elizabeth Isham Coryová uvedla, že pilot stroje letícího z Tulsy v Oklahomě hlásil věži, že má problémy s elektrickým systémem. Při jednom z opakovaných pokusů o přistání se stroj dostal do přetažení a zřítil se.

Foto: Reuters

Trup letounu se zabořil do domu

Policie evakuovala kolem 200 lidí, kteří bydlí v okolí dopadu letounu. "Záchranná operace pokračuje. Dům se zřítil a je to tam velmi nebezpečné. Před vstupem dovnitř musíme zbylé stěny podepřít. Situace je pro všechny o to nebezpečnější, že je zde rozlité množství leteckého paliva," vysvětlili záchranáři. Trup letounu je stále v posledním domě.

Foto: Joe Raymond, ČTK/AP

Záchranáři a hasiči zasahují před domy, na něž spadl bizjet Premier I.

Hawker Beechcraft I je proudový letoun pro šest cestujících a dva piloty poháněný dvěma proudovými motory s doletem 2500 kilometrů. Dosahuje rychlosti 850 kilometrů za hodinu. Vyráběl se od roku 2001, nahradit ho měl Hawker 200. V současné době se už žádný z těchto letounů nevyrábí, protože výrobce požádal o ochranu před věřiteli a v rámci restrukturalizace ukončil výrobu bizjetů, o které není za krize zájem.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Foto: Mike Hartman, ČTK/AP

Hasiči u domu do něhož spadl bizjet Premier I.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám