Hlavní obsah

Obyvatelé Falkland chtějí zůstat součástí Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanley/Londýn
Aktualizováno

Obyvatelé Falklandských ostrovů v referendu drtivou většinou hlasů rozhodli, že chtějí zůstat zámořským územím Velké Británie. Pro se vyslovilo 98,8 procenta voličů, informovala v úterý agentura AFP. Argentina, která si na ostrovy činí nárok, referendum neuznává.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Obyvatelé Falkland reagují na výsledky referenda

Článek

Britský premiér David Cameron vyzval podle BBC Argentinu, aby výsledky referenda uznala: "Ostrované z Falkland se nemohli vyjádřit jasněji. Chtějí zůstat Brity a tento názor by měli akceptovat všichni včetně Argentiny."

Z celkového počtu 1519 odevzdaných lístků jich podle údajů volební komise 1513 souhlasilo s pokračováním svazku s Británií, pouze tři byly proti a zbytek neplatný.

"Referendum ukáže světu, jak se cítíme, že jsme Britové a chceme zůstat Brity. Nechceme mít vůbec nic společného s Argentinou," řekl po volbě jeden z ostrovanů Barry Nielson.

Do hlasování se zapojilo 92 procent z téměř 1700 oprávněných voličů. Britské a místní úřady věří, že vysoká účast voličů oslabí v očích světové veřejnosti argentinské nároky na Malvíny, jak označují souostroví.

Obyvatelé ostrovů odpovídali na jedinou otázku: přejete si, aby Falklandy byly i nadále zámořským územím Velké Británie? Výsledek byl podle průzkumů zřejmý dlouho dopředu, ačkoli někteří lidé by dali přednost úplné samostatnosti, kterou však referendum neřešilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám