Hlavní obsah

Bývalý starosta Detroitu vymáhal výpalné a zpronevěřil milióny

Detroit

Soud v americkém Detroitu v pondělí shledal bývalého starostu města Kwameho Kilpatricka a jeho dva společníky vinnými z více než dvaceti vážných zločinů včetně úplatkářství a vymáhání výpalného. Nejmladší starosta velkého amerického města, který byl považován za vycházející hvězdu Demokratické strany, může dostat trest až dvaceti let vězení.

Foto: David Coates, ČTK/AP

Kwame Kilpatrick odchází od soudu v Detroitu.

Článek

Během pětiměsíčního procesu s Kilpatrickem vyšlo najevo, že se v době svého úřadování v letech 2007 a 2008 dopustil vydírání, korupce, finančních podvodů, machinací při zadávání veřejných zakázek a zpronevěry. Podařilo se prokázat, že v té době utratil o 840 000 dolarů (asi 16,5 miliónu korun) víc, než kolik činil jeho plat starosty.

Podle vyšetřovatelů byl rozsah jeho trestné činnosti ohromující a radnici proměnil v soukromý stroj na zisk. Podařilo se prokázat, že dostal akcie stavební firmy za to, že jí přiklepl mnohamiliónovou zakázku na vodovodech ve městě, uvedl další podrobnosti list Guardian.

Dodavatele nutil, aby si vzali jím vybraného subdodavatele. Emma Bellová, která mu zajišťovala peníze na politickou kampaň, uvedla, že si z nich pro sebe odkrojil 200 000 dolarů. Jeho poradce Derrick Miller uvedl, že mu často předával úplatky od ostatních.

Exstarosta, který nastoupil na radnici v 31 letech, zpronevěřil i peníze z nadačního fondu pro obyvatele Detroitu v problémech. Použil je na lekce jógy, tábory pro své děti, cesty a návštěvy golfových klubů. Bývalý starosta se hájil tvrzením, že získané peníze dával na charitu.

Padl kvůli nevěře

Své funkce se musel Kilpatrick vzdát v roce 2008, ovšem nikoli kvůli korupci a vydírání. Najevo vyšlo, že má poměr se sekretářkou. Také posílal SMS se sexuálním podtextem.

Kilpatrick je ve vazbě už od roku 2010, kdy byl odsouzen na 18 měsíců za finanční machinace a nedodržení pravidel podmínečného propuštění. Další machinace se provalily během jeho vazby. Na skandál tehdy doplatila i Kilpatrickova matka, která je bývalou poslankyní americké Sněmovny reprezentantů. Při demokratických primárkách v létě 2010 ji voliči vypískali a o mandát přišla.

Nyní byl shledán vinným z daňových podvodů i Kilpatrickův otec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám