Hlavní obsah

Venezuela pohřbívá Cháveze, jeho tělo nabalzamují

Novinky, rei
Caracas
Aktualizováno

Více než 30 státníků z celého světa, ale především Latinské Ameriky, dorazilo v pátek do venezuelského hlavního města na pohřeb prezidenta Huga Cháveze. Prezident, který zemi vládl 14 let, podlehl v úterý rakovině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Venezuela pohřbívá Cháveze, jeho tělo nabalzamujíVideo: Reuters

 
Článek

Se zesnulým prezidentem se k jeho rakvi přišly v minulých dnech rozloučit dva milióny lidí. Vláda plánuje Chávezovo tělo nabalzamovat a vystavit ve vojenském muzeu, kde Cháveze po jeho nezdařeném převratu v roce 1992 dopadli a na čas zajali. Ze zařízení se nově stane „muzeum revoluce“.

Foto: ČTK/AP

Chávezovi příznivci s plakátem a sloganem hlásajícím: Veliteli, vpřed!

Chávezův viceprezident Nicolás Maduro, který do voleb, jež se uskuteční do 30 dnů, zemi povede, označil už počátkem týdne svého mentora za „nového osvoboditele“ a vzor pro 21. století.

Příznivci si přejí, aby tělo zesnulého prezidenta bylo uloženo v památníku Panteón po boku hrdiny bojů za nezávislost Simona Bolívara. Podle ústavy tam ale můžou být uloženi lidé až 25 let po své smrti.

Foto: Reuters

Raúl Castro u Chávezovy rakve. Vlevo stojí viceprezident Nicolás Maduro.

Lidé se k úternímu pohřbu scházeli už od ranních hodin, zatímco se do Caracasu slétaly zahraniční delegace, mezi kterými nechyběli prezidenti latinskoamerických zemí včetně kubánského prezidenta Raúla Castra, ale i běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka či jeho íránského protějšku Mahmúda Ahmadínežáda.

Foto: Carlos Garcia Rawlins , Reuters

Truchlící Venezuelané s portrétem Huga Cháveze

Spojené státy vyslaly jednoho bývalého a jednoho současného kongresmana. Své zástupce vyslaly i Čína a Rusko, Španělsko reprezentuje korunní princ Felipe. Česká republika na pohřeb svého zástupce nevyslala, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pouze do Venezuely zaslal kondolenční list.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám