Hlavní obsah

Před českým konzulátem v Brazílii našli lidskou lebku

– Sao Paulo

Podivný případ řeší policie v brazilském velkoměstě Sao Paulo, kde někdo na různých místech v uplynulých dnech zanechal osm lidských lebek. Jedna z nich byla i před konzulátem České republiky. Generální konzul Pavel Procházka ve čtvrtek řekl, že pro nález ostatků zrovna před českým diplomatickým zastoupením neexistuje logické vysvětlení.

Článek

Lebka, kterou pracovníci konzulátu našli 27. února, byla zabalená do balicího papíru podobného celofánu. Policie pak českému diplomatickému zastoupení sdělila, že podobný případ se již asi týden předtím stal před ruským konzulátem. Další lebka byla později nalezena před konzulátem Jihoafrické republiky.

Celkem se v ulicích Sao Paula našlo podle Procházky již osm lebek, z nichž některé ležely nedaleko mormonských kostelů a jiné v centru města. Ostatky prý byly staré a byla na nich hlína.

"Jedná se patrně o nějaké lebky, které někdo vzal z nějakého hrobu," uvedl také Procházka. Podle něj se nejdříve objevily domněnky, že by lebky mohly souviset s aktivitou místního kultu, který občas lebky používá.

Pro skutečnost, že jedna z lebek byla nalezena zrovna před konzulátem ČR, podle konzula neexistuje "žádné logické vysvětlení".

Nález ostatku přes ruským zastoupením se časově shodoval s návštěvou ruského premiéra Dmitrije Medveděva v zemi, což prý vyvolalo spekulace, že šlo o "nějakou nevhodnou formu protestu". V případě České republiky ale "nikdo neví, proč se to stalo a proč se to stalo zrovna nám," řekl také český konzul.

Venezuelská média s odvoláním na policii podle agentury AP uvedla, že bezpečnostní kamery zachytily patrně starou a zřejmě i neupravenou ženu, jak nechává lebky na místech. Podle vyšetřovatelů může jít o nějakou formu rituálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám