Hlavní obsah

Dva Češi se soudí s muzeem v New Yorku kvůli vstupnému

– New York

Dva Češi a jeden zaměstnanec zahájili soudní řízení proti Metropolitnímu muzeu umění (MMA) v New Yorku kvůli vstupnému. Trojice si podle středeční zprávy agentury Reuters stěžuje, že muzeum uvádí v omyl návštěvníky tak, aby se domnívali, že vstupné do sbírek je povinné, ačkoli je dobrovolné. V případě dospělé osoby jde o 25 dolarů (necelých 500 korun).

Foto: Profimedia.cz

Metropolitní muzeum umění v New Yorku

Článek

Žalující strana se obrátila v úterý na právní kancelář Weiss & Hiller, která už podobné případy řešila v minulosti.

Dva čeští turisté si koupili u pokladny celodenní vstupenku, ale ve stížnosti, kterou spolu s nimi podal i jeden ze zaměstnanců MMA, tvrdí, že muzeum návštěvníky uvádí v omyl nápisy a dalšími způsoby. Ročně jich tuto instituci nabízející špičkové umění navštíví asi šest miliónů.

Zaplať, kolik chceš

MMA městu New York neplatí žádný nájem a součástí této smlouvy je, že má návštěvníkům nabídnout vstup zdarma, přičemž zároveň může žádat o dobrovolný příspěvek.

Trojice v obvinění tvrdí, že návštěvníci si od samého počátku myslí, že je vstupné povinné. Nad pokladnou visí velký nápis vstupenky a až pod ním je nenápadný text: vstupné je dobrovolné. Přicházející jsou směrováni k pokladně a nenapadne je, že ji mohou vynechat.

Mluvčí MMA Harold Holzer v e-mailovém vzkazu napsal, že je "přesvědčen, že politika muzea založená na principu plať, kolik chceš, odpovídá podstatě smlouvy MMA s městem a zajišťuje přístup ke sbírkám všem".

Žalující trojice žádá, aby soud zajistil nápravu a dle agentury Reuters také nespecifikované odškodné.

MMA patří k největším institucím svého druhu na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám