Hlavní obsah

Lékaři vyléčili holčičku z nákazy HIV

Atlanta
Aktualizováno

Běžnou léčbou, ale včas použitou, se podařilo vyléčit v americkém státě Mississippi batole, které bylo od narození nakažené virem HIV, jenž se na něj přenesl od matky. Dítěti je nyní dva a půl roku a už rok se v jeho krvi neobjevují známky infekce, zaznělo v neděli na konferenci o retrovirech.

Lékaři vyléčili batole nakažené virem HIVVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Viroložka z univerzity Johna Hopkinse v Baltimoru Deborah Persaudová o úspěchu informovala na konferenci o retrovirech v Atlantě. "Je to důkaz, že HIV u dětí se dá vyléčit," řekla.

Stopy viru se v krvi neobjevily ani osm měsíců poté, co byla léčba ukončena.

Foto: Reuters

Viroložka Deborah Persaudová, která informovala o úspěšné léčkbě HIV u mimina.

Jde už o druhý případ člověka, který se vyléčil po nákaze virem HIV. První se stal v roce 2007 v Berlíně, vyléčeným pacientem byl 45letý Američan Timothy Ray Brown. Zbavit viru HIV se ho podařilo při léčbě leukémie, při níž byl zlikvidován jeho imunitní systém. Následně mu transplantovali kostní dřeň od dárce s vzácnou genetickou mutací přinášející resistenci na HIV. Tu má jedno procento evropské severské populace.

Zachránila ji včasná léčba

Případ z Mississippi je zcela odlišný, dítě bylo léčeno směsí léků obvykle používaných při léčbě dětí infikovaných virem HIV. Podle viroložky byla léčba úspěšná, protože byla použita ještě dříve, než se virus dostal do těla na místa, kde se může před léčbou ukrýt. Jakmile se léky přestanou podávat, spící buňky mohou vést k rychlé opakované infekci.

Úspěch je o to cennější, že matka pocházela z odlehlé rurální oblasti. V místní nemocnici jen zjistili, že matka je nakažená HIV, ale neposkytli jí žádnou obvyklou prenatální léčbu HIV.

Dítě proto bylo vysoce ohrožené a po narození je přepravili do Univerzitního lékařského centra v Jacksonu. Tam pediatrička specializující se na nákazu HIV u malých dětí Hannah Gayová dávala dítěti směs tří běžně užívaných léků. Dostalo je ale už třicet hodin po narození, dokonce ještě předtím, než první testy prokázaly nákazu virem HIV.

"Měla jsem pocit, že toto dítě je ohroženo větším rizikem než obvykle. Neměli jsme příležitost léčit matku během těhotenství, jak bychom si přáli, abychom zabránili přenosu na dítě. Protože tu bylo vysoké nebezpečí (přenosu), rozhodla jsem se použít tři léky místo jednoho," vysvětlila Gayová, proč se rozhodla s léčbou začít tak brzy.

"Doufáme, že další studie prokáží, že velmi včasná efektivní léčba přinese stejně dobré výsledky,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám