Hlavní obsah

Vesmírná loď Dragon má po startu k ISS problémy

Mys Canaveral

Raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX odstartovala v pátek z floridského Mysu Canaveral a vynesla na oběžnou dráhu vesmírnou loď Dragon. Modul naplněný téměř tunou potravin a technického materiálu míří k Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Nedlouho po dnešním startu však řídící středisko společnosti ohlásilo, že Dragon má problém s pohonným systémem.

Foto: Scott Audette, Reuters

Raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX s modulem Dragon startuje k ISS.

Článek

Potíže se objevily necelých deset minut po startu, kdy se modul zhruba 400 kilometrů nad Zemí odděloval od nosné rakety.

Šéf SpaceX Elon Musk na svém twitterovém účtu informoval, že Dragon má problémy se třemi z celkem čtyř motorů pohánějících loď. Systém údajně zablokoval jejich spuštění.

"Snažíme se rozběhnout motory číslo 2 a 4," napsal na Twitteru kolem 18:00 SEČ Musk. Na odstranění závady pracuje kalifornské řídící středisko společnosti a pomoc nabídl i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Jde již o druhou cestu, kterou pro americkou vládu zajišťuje stejná soukromá firma, vůbec poprvé se ale loď Dragon potýká s potížemi během cesty. Předchozí dvě výpravy do vesmíru - jedna zkušební a druhá mířící k ISS - proběhly zcela hladce. Pokud se problémy podaří včas odstranit, měla by loď ke stanici dorazit v sobotu odpoledne SEČ.

Dragon veze zásoby pro posádku ISS

SpaceX dostala od NASA zaplaceno za to, že Dragon dopraví k ISS náklad zásob, mezi nimiž nechybí například čerstvé ovoce, potraviny, oblečení nebo čističe vzduchu pro šestičlennou posádku stanice. Zpět na Zemi se má modul vrátit s vesmírnými vzorky k vědecké analýze.

SpaceX má s NASA smlouvu v hodnotě 1,6 miliardy dolarů (31,5 miliardy korun). V rámci kontraktu má podniknout dvanáct letů k ISS.

Raketa Falcon 9 vyrazila na cestu bez posádky v 16:10 SEČ. Zakladatel společnosti SpaceX, která pro NASA zajišťuje vesmírné lety poté, co dosloužily americké raketoplány, však věří, že se brzy podaří vyslat na upraveném modulu Dragon do vesmíru i lidi. Jeho cílem je dokázat to v roce 2015.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám