Hlavní obsah

Novým šéfem Pentagonu se stal veterán z Vietnamu Hagel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Po dlouhém vyjednávání a sporech v úterý Senát amerického Kongresu prolomil obstrukce republikánů a schválil Chucka Hagela do funkce ministra obrany USA. Hagel, jehož začátkem roku do funkce nominoval prezident Barack Obama, byl zvolen po přehlasování obstrukce a díky podpoře demokratů i části republikánských senátorů.

Foto: Lauren Victoria Burke, ČTK/AP

Chuck Hagel

Článek

Šestašedesátiletého Hagela doporučil do funkce v polovině února branný výbor Senátu. Jenže skupina republikánů využila pravidla, které umožňuje členům horní komory Kongresu požadovat pro schválení prezidentova návrhu tři pětiny hlasů. Ve stočlenném Senátu je to 60 lidí, demokraté prezidenta Baracka Obamy tu však disponují pouze 53 hlasy.

Nakonec Hagel dostal 58 hlasů, když se k demokratickým senátorům připojili čtyři republikáni.

Republikáni Hagela dlouhodobě kritizovali za jeho přístup k Íránu a Izraeli. Hagel však část z nich získal na svou stranu slibem, že bude usilovat o to, aby Írán nezískal jadernou zbraň a aby si Izrael zachoval vojenský náskok v regionu.

Hagel je prvním veteránem vietnamské války v čele Pentagonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám