Hlavní obsah

O programu bezpilotních letounů jsem musel mlčet, přiznal Obamův mluvčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Navzdory pokračujícím náletům amerických sil v Jemenu a Pákistánu odmítá administrativa prezidenta Baracka Obama zveřejnit dokumenty k útokům bezpilotních strojů. Podle bývalého mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse je to kontraproduktivní. Gibbs v neděli pro televizi MSNBC popsal, jak musel o programu bezpilotních letounů mlčet.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý mluvčí amerického prezidenta Robert Gibbs

Článek

„Už když jsem procházel konkurzem na tiskového mluvčího, jedna z prvních věcí, kterou mi řekli, byla: ‘Nikdy nepřiznáte program bezpilotních strojů. Nebudete ani probírat, že existuje’,” uvedl Gibbs.

„To je v podstatě šílené. (Novináři) vám kladou dotaz, který se zakládá na zprávě o existujícím programu, a vy jste vládní mluvčí, který se tváří, jako by žádný program nebyl,“ dodal.

Obamova administrativa odmítá zveřejnit dokumenty obhajující oprávněnost útoků na osoby podezřelé z terorismu v zemích jako Jemen nebo Pákistán. Podle Gibbse je to kontraproduktivní, protože to podkopává důvěru veřejnosti v Bílý dům. Vláda by podle něj některé materiály obhajující útoky měla uvolnit.

Kritici poukazují na nezákonnost náletů a množství civilistů, kteří při nich umírají.

Gibbs na pozici Obamova mluvčího skončil před dvěma roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám