Hlavní obsah

Klinika v USA nepustila černošky k bělošskému novorozenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik černošských ošetřovatelek vzneslo obvinění proti svému zaměstnavateli v Michiganu za to, že se klinika podřídila nelegálním žádostem pacienta a zakázala černošskému personálu kontakt s hospitalizovanou osobou. Jak informovala agentura AP, je veřejným tajemstvím, že zdravotnická zařízení v USA často umožňují pacientovi odmítnout lékaře nebo ošetřovatele jiné rasy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V minulých letech bylo kvůli tomu vzneseno několik obvinění. Čerstvý případ v Michiganu vyprovokoval muž s vytetovaným hákovým křížem, když trval na tom, že se jeho nově narozeného dítěte nesmí dotýkat žádná černošská ošetřovatelka. Americký lékařský svaz zakazuje lékařům odmítnout ošetřit osobu kvůli její rasové příslušnosti, ale neexistují závazná pravidla, jak reagovat na rasově podmíněné požadavky pacientů.

"Bigotnost se nedá léčit. Ale mohou nastat případy, kdy je lepší požadavkům pacienta vyhovět," řekla profesorka interní medicíny z Michiganské univerzity Susan Gooldová. Jako příklad uvádí mimořádně traumatizované pacienty, třeba znásilněné osoby nebo lidi zraněné v boji. Vnucovat jim zdravotníka, kterého vyloženě odmítají, by jejich stav ještě zhoršilo.

Nešťastný vzkaz 

Hurleyovu kliniku v michiganském Flintu obvinila pětadvacetiletá Tonya Battleová minulý měsíc, protože našla na rozpisu u jednoho novorozence přišpendlený vzkaz s textem "O dítě nemá pečovat žádná afroamerická ošetřovatelka". Vzkaz sice rychle zmizel, ale černošky k tomuto dítěti i tak nebyly nikdy posílány. K Battleové se připojily tři její kolegyně a spor byl tento týden ukončen dohodou. Klinika její podrobnosti nezveřejnila, pouze uvedla, že rozhodnutí týkající se péče o dané dítě se neslučuje s politikou zařízení, jež je "zásadně proti rasové diskriminaci".

Právník Tom Pabst zastupující jednu ze sester řekl, že nejhorší pro ošetřovatelky z novorozeneckého oddělení bylo to, že je jejich nadřízení nechali bez jasných instrukcí a že ošetřovatelky netušily, co mají dělat v případě, že se dítě začne dusit nebo mu bude hrozit jiné nebezpečí. Bály se neposkytnout pomoc, stejně jako toho, že dotknou-li se dítěte, budou propuštěny.

Kimani Paulová-Emileová ve své studii z roku 2007 ukázala, že zejména na pohotovosti se lékaři s požadavkem pacienta, aby ho ošetřil personál téže rasy, setkávají často a že třetina z nich pacientovi vyhoví.

Reklama

Výběr článků

Načítám