Hlavní obsah

V Texasu vykonali první letošní popravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Huntsville

Americký stát Texas popravil vězně, který byl odsouzen k smrti za upálení své bývalé přítelkyně. Carl Blue (48) byl usmrcen ve čtvrtek večer místního času injekcí, oznámily zpravodajské agentury.

Foto: Reuters

Carl Blue

Článek

Blue byl odsouzen k smrti za to, že v září 1994 tehdy osmatřicetiletou Carmen Richardsovou-Sandersovou polil benzinem a zapálil. Stejným způsobem se pokusil zabít muže, který se v bytu rovněž nacházel, ten však přežil a svědčil. Blue se o několik hodin později sám vydal policii a tvrdil, že se pod vlivem alkoholu a drog pokusil o žert, který špatně dopadl. Ale podle prokurátora jej ke zločinu dovedla žárlivost vůči bývalé přítelkyni, která se s ním rozešla a pokoušela se žít nový život bez něj.

Narodil se 13leté matce

Blue, který je černoch, později dosáhl toho, že první proces byl zrušen kvůli rasistickému svědectví jednoho z expertů. Ale znovu odsouzen k smrti byl i v roce 2001. Obhájci argumentovali i těžkým dětstvím - předčasně se narodil třináctileté dívce - a podprůměrnou inteligencí, ale všechny žádosti o milost se dočkaly zamítnutí.

Blue ještě v popravčí místnosti, kdy jej dozorci připoutávali, tvrdil dceři oběti, Terelle Richardsové, že "nikdy nechtěl ublížit" její matce a že by si přál změnit to, co se stalo. "Odpouštím ti a doufám, že mi můžeš odpustit," řekl, než se rozloučil se svými rodiči.

"Konal jsem špatně a teď za to platím nejvyšší cenu," řekl. Stačil se asi tucetkrát nadechnout, než smrtící obsah injekce zaúčinkoval.

Blue byl letos prvním popraveným v Texasu, kde se každoročně vykoná nejvíce poprav ze všech amerických států. Od roku 1976, kdy tu byl trest smrti obnoven, bylo usmrceno 493 odsouzených, z toho loni 15. Letos čeká na smrtící injekci nejméně 11 dalších vězňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám