Hlavní obsah

Soudy na Guantánamu má pod palcem tajná služba, odposlouchává i obhájce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přípravy soudních řízení s údajnými strůjci teroristických útoků z 11. září 2001 na americké základně Guantánamo na Kubě vzbuzují zásadní pochyby o jejich důvěryhodnosti, napsal britský deník Guardian. Poukázal na vměšování tajných služeb do řízení a podkopávání řádné obhajoby zadržovaných. Velitel věznice přiznal, že byly odposlouchávány i hovory vězněných s jejich právními zástupci.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Guantánamo

Článek

Předběžná slyšení s údajným organizátorem útoků Chálidem Šajchem Muhammadem a čtyřmi dalšími obviněními se už tak komplikují a protahují, že soud s Muhammadem začne nejdřív v roce 2014. Odhalení o odposlouchávání tak podle Guardianu jen přidává na pochybách o legitimitě vojenského tribunálu.

Existenci odposlouchávacích zařízení v minulých dnech přiznal velitel na Guantánamu, plukovník John Bogdan. Zařízení umístěné do cel, v nichž zadržované navštěvují jejich obhájci, vypadala jako protipožární čidla.

Na existenci štěnic přišla právnička hájící Valída bin Ataše, který je viněn z vycvičení únosců letadel z 11. září. Cheryl Bormannovou protipožární čidla zaujala. „Řekla jsem dozorci: ‘To je odposlouchávací zařízení?’. A on řekl: ‘Samozřejmě, že ne.’

Vězeňský právník kapitán Thomas Welsch ale později přiznal, že na skryté mikrofony přišel už na počátku loňského roku a nahlásil to veliteli stráží, plukovníkovi Donniemu Thomasovi. Welsch žádal, aby nebyly odposlouchávány hovory obhájců s obviněnými.

Nezvykle citlivé mikrofony a přerušované vysílání

Velitel věznice Bogdan však tvrdí, že o existenci odposlechů při svém nástupu do vedení věznice nebyl zpraven. Poznamenal, že na ně narazil náhodou loni v říjnu, když bylo jedno takové zařízení odhaleno při stavebních úpravách. Nejmenovaná tajná služba ale zařízení o dva měsíce později zase zprovoznila. Bogdan tak naznačil, že štěnice jsou stále funkční. Velitel tvrdí, že odposlouchávání obhájců se nekonalo. „Jakékoliv odposlouchávání schůzek mezi obhájci a klienty je zakázáno,“ řekl.

Podle Guardianu to ale není jediné podezření na vměšování tajných služeb do práv zadržovaných. Obhájci nedávno zjistili, že mikrofony v soudní síni jsou nezvykle citlivé, což vzbudilo podezření, že jsou odposlouchávány i tiché domluvy s klienty během řízení.

Minulý měsíc pak během slyšení vypadl zvukový přenos ze soudní síně k novinářům a veřejnosti, jakmile jeden obhájce začal mluvit o údajném mučení v tajných věznicích v Polsku, Afghánistánu a Rumunsku a požádal o soudní opatření, které by zabránilo demolici věznic.

O přerušení vysílání neměl ponětí ani soudce, plukovník James Pohl. Nakonec se ukázalo, že na přenos dohlíží nespecifikovaní bezpečnostní pracovníci na nejmenovaném místě.

Pentagon se k tomu odmítl vyjádřit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám