Hlavní obsah

Obama stahuje vojáky z Afghánistánu, pro Američany chce vyšší mzdy

Novinky, rei
Washington
Aktualizováno

Se svojí výroční zprávou vystoupil v úterý na půdě Kongresu americký prezident Barack Obama. V návaznosti na svůj projev po druhé inauguraci v lednu oznámil návrat amerických vojáků z Afghánistánu a vyhlásil cíl nastartovat znovu ekonomický růst. Mimo jiné chce zvýšit minimální mzdu a založit instituty zabývající se inovacemi ve výrobě.

Foto: Charles Dharapak/Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama přednáší svůj projev o stavu Unie.

Článek

„Po desetiletí neustálé války se naši stateční muži a ženy v uniformě vracejí domů. Vyhlašuji, že v příštím roce se z Afghánistánu vrátí dalších 34 000 amerických vojáků,“ řekl Obama. Jedním dechem ale upozornil, že není pro tvrdé škrty v armádním rozpočtu, protože by to „ztížilo vojenskou připravenost“ USA.

Američané v Afghánistánu válčí už dvanáct let. V zemi nyní mají zhruba 66 000 vojáků.

Foto: Charles Dharapak/Pool , Reuters

Prezident se zdraví s viceprezidentem Josephem Bidenem (nahoře vlevo) a předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Bohnerem (vpravo).

Obama rovněž reagoval na úterní jadernou zkoušku Severní Koreje. [celá zpráva]

Severokorejský režim vyzval k plnění mezinárodních závazků, protože jenom tak „si zajistí bezpečí a prosperitu“. Stejně tak by se měl podle Obamy chovat Írán, v jehož případě Washington udělá všechno pro to, aby Teheránu „znemožnil získat jadernou zbraň“.

Obama oznámil, že USA v důsledku jaderného testu KLDR posílí svoji protiraketovou obranu.

Vyslovil se také pro větší omezení jaderných arzenálů po celém světě.

Chce zvýšit minimální mzdu a zajistit růst

Hlavní úkol však spatřuje v domácí agendě, konkrétně v oživení ekonomiky. Podle prezidenta je na čase „znovu nastartovat ten pravý motor ekonomického růstu Ameriky“, jímž je střední třída. Obama se vyslovil pro zvýšení minimální mzdy na devět dolarů za hodinu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Prezident Obama hovoří k zákonodárcům.

„Nic z toho, co tady dnes navrhuji, by nemělo navýšit rozpočtový deficit o jediný desetník,“ řekl prezident. Výrok odůvodnil tím, že investice se vrátí. Primárně by se podle něj mělo investovat do opravy infrastruktury, což zajistí dostatek pracovních míst, a pak také do vzdělávání budoucích generací.

„Každý dolar, který investujeme do vysoce kvalitního a raného vzdělávání, nám může později ušetřit víc než sedm dolarů,“ prohlásil Obama. Připomněl, že „člověka nedělá schopnost zplodit dítě, ale kuráž vychovat ho“.

Foto: Charles Dharapak/Pool , Reuters

Obama po přednesení své zprávy o stavu Unie

Prezident také požádal Kongres o uvolnění biliónu dolarů na vybudování 15 nových vědeckých středisek, která by vymýšlela inovace výroby. Poznamenal, že tři taková střediska už byla založena.

Obama zmínil ještě další témata. Jak už avizoval ve své řeči po znovuuvedení do úřadu v lednu, chce také víc bojovat proti globálnímu oteplování a navrhuje, aby byl legalizován pobyt ilegálních přistěhovalců v USA. „Naše ekonomika je silnější, když využíváme talenty a vynalézavost imigrantů, kteří jsou plní snah a nadějí,“ podotkl.

Foto: Jason Reed, Reuters

Prezident se po řeči zdraví s přítomnými.

Reklama

Výběr článků

Načítám