Hlavní obsah

Milník ve výzkumu planet: Sonda Curiosity vrtáním odebrala vzorek z Marsu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonda Curiosity amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) po dlouhých přípravách v sobotu uskutečnila historický průzkumný vrt do povrchu planety Mars, informoval server BBC. Vzorek získaného šedého materiálu bude proset a prozkoumán, než ho chemicky zanalyzují laboratorní zařízení na Curiosity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sonda Curiosity vrtáním odebrala historický vzorek z MarsuVideo: Reuters

 
Článek

NASA potvrdila, že úspěšný vrt je pro ni předělem v dějinách planetárních výzkumů. „Je to ten největší milník pro tým Curiosity od přistání na Marsu loni v srpnu,“ řekl šéf výzkumu mise John Grotizinger.

Curiosity získala prostřednictvím své 2,2 metru dlouhé robotické paže půdní vzorek z vrtu hlubokého šest centimetrů. Vrtala v prohlubině u marsovského rovníku, nazvané Galeův kráter. Získaný vzorek byl pojmenován John Klein podle člena projektu, který předloni zemřel.

Vrtání předcházela pečlivá příprava

Curiosity na Marsu zjišťuje, zda tam v minulosti nebyl život, a rozbor hornin může přinést důkaz o existenci organických molekul. Výzkumníci už dříve uvedli, že byly nalezeny uhlíkové sloučeniny, ale nepotvrdili s jistotou, jakého jsou původu.

Foto: Grafika NASA

Curiosity na povrchu Marsu

Vrtání začalo už minulý víkend, kdy experti NASA připravovali příslušná zařízení k akci. Vrtné zařízení se nejprve jen dotklo povrchu rudé planety. V průběhu týdne si pak Curiosity vyzkoušela vrtat do vybrané horniny, pouze ale lehce do hloubky dvou centimetrů.

Sonda již dříve nashromáždila množství poznatků naznačujících dřívější výskyt vody na Marsu.

Američané v minulosti odebrali vzorky také z povrchu Měsíce, což učinili i Sověti, kteří získali rovněž materiál z Venuše.

Reklama

Související články

Písek na Marsu je podobný tomu na Havaji

Vědci z amerického úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) analyzovali vzorky půdy, kterou na Marsu odebrala sonda Curiosity. Zjistili, že je podobný písku,...

Výběr článků

Načítám