Hlavní obsah

USA a Kanadu drtí bouře Nemo, teplota spadla až na -30 stupňů Celsia

Aktualizováno

Severovýchodní část USA a Kanady v pátek zasáhla mohutná sněhová bouře, která dostala jméno Nemo. Způsobila rozsáhlou dopravní kalamitu, letecké spoje byly omezeny na minimum. 650 tisíc odběrných míst se ocitlo bez dodávek elektrického proudu. Kvůli bouři zatím přišlo o život nejméně sedm lidí - čtyři v USA a tři v Kanadě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová bouře uvěznila pasažéry na letištíchVideo: Reuters

 
Článek

V USA jsou nejvíce postižena města New York a Boston, v Kanadě Toronto. Newyorská letiště byla nucena přerušit veškerý letecký provoz. Celkově bylo v zemi zrušeno přes 5000 letů, z toho 3500 jen v průběhu pátku. [celá zpráva]

Nejezdí ani vlaky.

Zemřelo sedm lidí

Kvůli bouři zatím přišlo o život nejméně šest lidí - tři v USA a tři v Kanadě. Ve státě New York ztratila 18letá řidička na zasněžené vozovce kontrolu nad autem a přejela seniora. V Connecticutu auto usmrtilo dalšího chodce a v New Yorku zahynul 23letý muž při odklízení sněhu u domu, když jeho pluh sjel ze silnice.

V Bostonu se jedenáctiletý chlapec udusil kysličníkem uhelnatým, když seděl v autě s běžícím motorem, zatímco jeho otec odklízel sníh. Výfuk zakrývala sněhová závěj, takže se jedovatý plyn vracel do vozu.

V Hamiltonu v kanadské provincii Ontario zemřela 80letá žena poté, co při odklízení sněhu před svým domem zkolabovala. Dva lidé v Kanadě zahynuli při autonehodách.

Foto: ČTK/AP

Sníh v connecticutském Southingtonu

Bouři začali meteorologové říkat Nemo, nikoli však podle rybky ze známého animovaného filmu, nýbrž podle kapitána Nema z románu Dvacet tisíc mil pod mořem od Julese Vernea.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Do kukly zahalený choden v New Jersey

V Hamdenu v Connecticutu leželo již krátce po půlnoci 66 centimetrů sněhu. Ve vesnici Upton ve státě New York je 56 centimetrů sněhu a v Mansfieldu na jihu Massachusetts 41 centimetrů. Portland, největší město státu Maine, hlásí 38centimetrovou vrstvu sněhu a v Central Parku na Manhattanu v New Yorku je asi 15 centimetrů sněhu.

Foto: ČTK/AP

Sněhová nadílka v Bostonu

Foto: ČTK/AP

Záběr z družice NOAA ukazuje bouři Nemo nad východem USA.

Na některých místech východního pobřeží poklesla teplota kvůli studenému větru až na minus 30 stupňů Celsia.

Foto: Keith Bedford, Reuters

New York postihlo sliné sněžení.

V průběhu pátečního večera v oblasti začalo sněžit, podle meteorologů by se většinou měla vytvořit zhruba 30centimetrová vrstva sněhu. Na některých místech, například v Bostonu, by mohlo být sněhu i více než dvojnásobek.

Foto: Keith Bedford, Reuters

Lidé v New Yorku na Times Square

V pátek pozdě večer se bez proudu ocitla jaderná elektrárna Pilgrim v Plymouthu ve státě Massachusetts, automatické systémy proto reaktor odpojily. "Nemělo to žádný dopad na zaměstnance elektrárny a veřejnost," uvedl podle Reuters tamní úřad pro jadernou bezpečnost.

Podle internetové encyklopedie Wikipedia má tamní nukleární zařízení jeden varný reaktor. Ten stejného typu jako v japonské Fukušimě, kterou v březnu 2011 po zemětřesení a tsunami postihla rozsáhlá havárie.

Foto: Keith Bedford, Reuters

Sněžné pluhy na Páté Avenue v New Yorku

Na východním pobřeží USA zůstalo více než 650 000 domácností bez elektrického proudu. Těžký a mokrý sníh poničil vedení především ve státě Massachusetts. Na 180 000 výpadků hlásí Rhode Island a asi 35 000 Connecticut. Úřady ale očekávají, že počet lidí bez proudu dále poroste.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severovýchod USA se chystá na silnou sněhovou bouřiVideo: Reuters

Guvernéři států Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York a Maine vyhlásili stav nouze a na řadě komunikací zakázali provoz, aby usnadnili přesun záchranné služby a hasičů. Na dálnici ve státě New York podle médií uvízlo několik stovek řidičů.

Massachusettský guvernér Deval Patrick vyhlásil ve svém státě absolutní zákaz provozu aut, výjimky mají jen záchranáři, zásobování, novináři a část státních zaměstnanců. Za porušení zákazu hrozí pokuta 500 dolarů (takřka 9500 korun) a až jeden rok za mřížemi. Podle listu The Boston Herald byla ale policie instruována, aby prohřešky řešila shovívavě. Patrick se k neobvyklému kroku odhodlal v souvislosti s obří bouří v roce 1978, kdy mnoho řidičů na dlouhou dobu uvízlo na silnicích a dálnicích ve sněhových závějích.

Reklama

Výběr článků

Načítám