Hlavní obsah

Kanadský důstojník dostal za špionáž pro Rusko 20 let

Na 20 let do vězení poslal soud v kanadském městě Halifaxu zpravodajského důstojníka vojenského námořnictva Jeffreyho Paula Delislea za prodej špionážních informací Rusku. Případ silně poškodil vztahy Kanady s jejími nejbližšími spojenci v čele s USA, kteří jí už pohrozili, že s ní nebudou sdílet citlivé zpravodajské informace, pokud nezpřísní bezpečnostní podmínky ve své tajné službě.

Foto: Reuters

Jeffrey Paul Delisle

Článek

Odsouzený voják má rovněž zaplatit pokutu téměř 112 000 kanadských dolarů (2,1 miliónu korun), tedy tolik, kolik dostal od Rusů na odměnách. Delisle se k výzvědné činnosti pro Moskvu přiznal již loni.

Soudce Patrick Curran ve vysvětlení rozsudku uvedl, že 41letý Delisle své služby nabídl Rusku za úplatu zcela chladnokrevně a s jasným vědomím toho, co činí. Ve vězení si má odpykat 18 let a pět měsíců, protože více než rok a půl už strávil ve vazbě.

Obviněný důstojník pracoval na atlantickém velitelství kanadské armády v Halifaxu od roku 2001. V době, kdy jej policie zatkla, byl pracovníkem jeho zpravodajské sekce. Podle dřívějších zpráv médií prozradil Rusku informace o podmořských "mrtvých zónách", tedy sektorech oceánu, které kanadská radarová obrana nepokrývá. Moskvu rovněž údajně informoval o kanadské vojenské výzbroji a o trasách kanadských bitevních lodí v polárních oblastech Arktidy, ale například i na Blízkém východě.

Delisle upadl do podezření kanadských úřadů poté, co si dovezl z Brazílie, kde se sešel s ruským styčným důstojníkem, pytel s desítkami tisíc dolarů. Jde o prvního odsouzeného na základě zákona o tajných službách, který vstoupil platnost krátce po teroristickém útoku proti USA z 11. září 2001 a na jehož základě může být špionáž trestána až doživotním vězením.

Reklama

Výběr článků

Načítám