Hlavní obsah

Střelba u Obamova domu i ve Phoenixu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá dívka Hadiya Pendletonová zastřelená jen dva kilometry od chicagského domu prezidenta Baracka Obamy se stala zatím posledním jménem v seznamu letošních obětí gangů, které mají jen za leden v Chicagu na svém kontě 42 mrtvých. Podle vyjádření policie byla Hadiya Pendletonová zabita palbou do zad, pravděpodobně omylem. Jednoho mrtvého a dva zraněné si vyžádala i střelba ve Phoenixu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba u Obamova domuVideo: Reuters

 
Článek

Smrt patnáctileté dívky vyvolala velkou pozornost médií, protože byla aktivní účastnicí nedávné Obamovy inaugurace po vítězství v prezidentských volbách. Loni zemřelo v Chicagu násilnou smrtí víc než 500 lidí, což je nejvyšší počet od roku 2008. Vlna násilností postihla město v době, kdy se prezident po krvavém prosincovém incidentu v connecticutském Newtownu snaží prosadit přísnější kontrolu střelných zbraní.

Pozůstalým ve středu kondoloval Obama i jeho žena. "Prezident si je vědom, že všem násilnostem nezabrání," komentoval chicagskou vraždu mluvčí Bílého domu Jay Carney. "Můžeme-li ale zachránit život třeba jen jediného dítěte, máme povinnost to učinit, je-li navíc ve hře metla ozbrojeného násilí."

Hadiya Pendletonová se v jednom z chicagských parků schovávala před deštěm, když na skupinu asi deseti dětí zahájil palbu neznámý střelec. Podle policie se zřejmě domníval, že do prostoru pronikli členové znepřáteleného gangu. Žádné dítě prokazatelně k žádnému gangu nepatřilo.

Arizonský stařík střílel v kanceláři

Jednoho člověka zabil a dva těžce zranil sedmdesátiletý střelec, který ve středu v arizonském Phoenixu zahájil palbu v jedné z místních kancelářských budov. Pak utekl. Podle policistů je Arthur Harmon ozbrojen a velmi nebezpečný.

Foto: Charles Rex Arbogast, ČTK/AP

Cleopatra Pendelton pláče kvůli smrtí své dcery Hadiyy

Podle vyšetřovatelů nešlo o bezhlavý útok šílence, ale pravděpodobně o důsledek hádky. Mrtvým je osmačtyřicetiletý šéf společnosti Fusion Contract Centers Inc. Steve Singer, v kritickém stavu je třiačtyřicetiletý právník Mark Hummels a zraněna byla i jeho dvaatřicetiletá společnice.

"Motiv nemáme. Právě teď je vše hodně v pohybu," řekl mluvčí policie James Holmes.

Lidé pracující v budově se na pokyn policie uzamkli v kancelářích a zalehli v prostoru co nejvzdálenějším od oken. Podle Holmese vrah opustil budovu, ale policisté zatím neví, kde se nachází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám