Hlavní obsah

Voják v Iráku přišel o všechny končetiny, ruce mu transplantovali

Novinky, rei
New York

Americký voják, jenž v Iráku přežil pumový útok, ale přišel při něm o všechny končetiny, dostal nové ruce. Tělu 26letého Brendana Marrocca má pomoci v jejich přijetí i transplantovaná kostní dřeň od zesnulého dárce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Voják v Iráku přišel o všechny končetiny, ruce mu transplantovaliVideo: Reuters

 
Článek

„Chci z nich dostat co nejvíc,“ řekl v úterý Marrocco. „S pomocí rukou se i dorozumíváte. Vlastně s nimi děláte všechno, a když je nemáte, jste ztraceni,“ poznamenal.

Marrocco prohlásil, že se už těší na to, jak bude plavat nebo řídit auto, podle lékařů se ale teprve ukáže, do jaké míry bude moci ruce používat. Pacienta upozornili, že to potrvá přes rok. „Maximální rychlost regenerace nervů je jeden palec (zhruba 2,5 centimetru - pozn. red.) za měsíc,“ upozornil W. P. Andrew Lee z Johns Hopkinsonovy nemocnice v Baltimoru, který minulý měsíc náročnou 13hodinovou operaci vedl.

Foto: Jose Luis Magana, Reuters

Brandonu Marroccovi utrhl výbuch nastražené nálože v Iráku všechny končetiny.

Lékaři jsou ale optimističtí; Marrocco je mladý a má vůli.

Voják byl zraněn při výbuchu bomby nastražené u cesty v roce 2009. Byl prvním armádním příslušníkem nasazeným v Iráku, který přišel o všechny končetiny a přežil. Podobné štěstí pak po něm měli ještě čtyři američtí vojáci.

Média upozornila, že smůla potkala Marrocca i po návratu do USA, kde žil ve speciálně upraveném domě v newyorském Staten Islandu. Dům mu vážně poničila tropická bouře, která na podzim zdevastovala město.

Foto: Jose Luis Magana, Reuters

Brandon Marrocco s lékaři

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám