Hlavní obsah

Pentagon mocně posiluje kybernetickou obranu USA

Novinky, rei
Washington

Spojené státy posílí obranu svého kyberprostoru, informoval deník The Washington Post s odkazem na anonymní zdroje z vládní administrativy. Pentagon podle nich v příštích letech navýší počet odborníků na ochranu důležitých počítačových systémů proti útokům zvenčí víc než pětinásobně.

Článek

“S ohledem na existenci zákeřných hráčů tam venku a vývoj technologií je podle mne téměř nepochybné, že se v nějakou dobu některý nepřítel pokusí o významný kybernetický útok proti Spojeným státům,” prohlásil bývalý náměstek ministerstva obrany William J. Lynn, který pomáhá Pentagonu utvářet novou strategii.

Plán ještě nebyl dopracován, jeho cílem je ale proměnit velitelství Pentagonu pro kybernetiku v moderní bojovou sílu pro éru internetu, napsal americký list. Velitelství má nyní zhruba 900 armádních i civilních zaměstnanců, výhledově jich však má být 4 900.

Spojené státy podle zdrojů deníku berou hrozby v kyberprostoru vážně. Washington vnímá, že hrozba sílí, což dokládá rostoucí počet zpráv o špionážních virech napadajících sítě různých vlád a klíčových státních podniků, jako nedávno objevený Rudý říjen. [celá zpráva]

Armádní experti chtějí v rámci velitelství zřídit tři druhy sil: na ochranu počítačových sítí energetických podniků a infrastruktury, které jsou zásadní pro národní a ekonomickou bezpečnost, dále pak bojové síly pomáhající velitelům v zahraničí naplánovat a uskutečnit útočné operace a ochranné síly zabezpečující sítě ministerstva obrany.

Americké úřady už dříve prohlašovaly, že kybernetické hrozby můžou být v budoucnu větší než terorismus, a varovaly, že kyberútok může vyvolat vojenskou odvetu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám