Hlavní obsah

Baracka Obamu uvedou podruhé do funkce

Právo, Jíří Roškot
Washington

Prezident USA Barack Obama bude v pondělí před sídlem Kongresu podruhé slavnostně uveden do funkce a nastíní své priority pro příští čtyři roky. O repríze jeho úspěchu před listopadovými volbami ve skrytu pochybovali i mnozí prezidentovi stoupenci. Dnes se však v metropoli Washingtonu očekává až 800 tisíc lidí, kteří mu zatleskají.

Foto: Jason Reed, Reuters

Vojenská kapela nacvičuje před Capitolem hymnu

Článek

Je to ovšem asi jen polovina rekordních 1,9 miliónu Američanů, kteří se na washingtonském Mallu tísnili chladného 20. ledna 2009 nadšení historicky prvním triumfem černošského prezidentského kandidáta, plni naděje změny k lepšímu, kterou jim sliboval. Přes všechny americké ekonomické problémy od finanční krize 2008–9 přijede Obama ke Kapitolu s více než 52procentními preferencemi, které jsou podle organizace Pew vyšší, než měl v roce 2005 jeho předchůdce George W. Bush.

Práce, zbraně, deficit a přistěhovalectví

Po 2. světové válce měli před svou druhou inaugurací nejvyšší podporu Dwight Eisenhower (73 proc.), Lyndon Johnson (71), Harry Truman (69) a Ronald Reagan (62).

Foto: Jason Reed, Reuters

Židle pro hosyt Obamovy inaugurace

Očekává se, že šéf Bílého domu, který prosadil zdravotní reformu na úkor ostřejšího boje s nezaměstnaností, označí právě ji za jednu ze svých příštích priorit. Prosincový masakr 20 školáků v Newtownu mu dal další pádný důvod zakázat prodej útočných zbraní vojenského typu a zpřísnit dostupnost střelných zbraní vůbec.

Obama bude muset proti republikánské opozici prosadit zvýšení, možná i zrušení stropu státního dluhu, ale starat se i o snížení deficitu a investice do ekonomického růstu. Předeslal, že se míní zakousnout i do kyselého jablka nelegálního přistěhovalectví, jež se podle střízlivých odhadů týká 12 miliónů osob. Prezidenta čeká i koncovka v Afghánistánu.

Dnes ale bude ve Washingtonu panovat slavnostní nálada. Prezident si na tribunu pozval osm řadových Američanů, z nichž udělal místopředsedy inauguračního výboru. Každý z nich ztělesňuje úspěch některého z Obamových opatření, například léčení, které před zdravotní reformou pojišťovny odmítaly hradit.

Problém s knězem

Nečekaný problém vyvstal při přípravě s neodmyslitelným knězem, který dává nastupujícím prezidentům požehnání. Na svou funkci totiž abdikoval už vybraný pastor Louie Giglio z Georgie, jelikož se na něj provalilo, že v 90. letech kázal proti homosexualitě. Přípravný výbor potvrdil, že spory na toto téma neodpovídají jeho představám o ceremonii. Proto ho nahradí páter Luis Leon z biskupského kostela sv. Jana ve Washingtonu, kde už je postoj k homosexualitě benevolentní.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Lidé se scházejí před Capitolem, kde bude inaugurován Barack Obama

Zatímco Obamova kampaň se před čtyřmi lety zapsala do historie jako stroj na peníze, a zvolený prezident dokonce odmítl i vládní financování své první inaugurace, má tentokrát hlouběji do kapsy, napsal list The New York Times. Chybí mu prý deset miliónů dolarů (192 mil. Kč) z 50, které potřebuje.

Prezident tentokrát otevřel dveře dárcům z řad nejen jednotlivců, ale i firem, v čemž strážci čistoty americké politiky vidí zásadní odklon od Obamou deklarovaných zásad.

„Může to při ekonomických těžkostech uspořit daňovým poplatníků velké peníze, ale je to další projev toho, jak daleko jsme od Obamova slibu skoncovat ve Washingtonu s kulturou něco za něco,“ soudí Sheila Krumholzová z organizace Center for Responsive Politics.

Reklama

Výběr článků

Načítám