Hlavní obsah

New York jako první zpřísnil držení zbraní

Právo, CNN, roš
New York

Stát New York se dostal v úsilí o odvrácení dalších masových vražd, jako byl prosincový masakr 20 školáků v Newtownu, o krok vpřed před zbytek země. Jeho zákonodárci napříč politickým spektrem totiž schválili zákon zakazující poloautomatické střelné zbraně a velkokapacitní zásobníky. Zpřísňují i kontrolu žadatelů o licence, které budou obnovovat po každých pěti letech.

Foto: Philip Kamrass, Reuters

Newyorský guvernér Andrew Cuomo gives his annual State of the State address in AlbanyNew York Govern

Článek

"Už dost lidí přišlo o život,“ prohlásil iniciátor legislativy, demokratický guvernér státu Andrew Cuomo. Zákaz je širší, netýká se jen útočných poloautomatických pušek, ale také poloautomatických pistolí a brokovnic i všech pušek s výměnnými zásobníky. Ti, kdo je už vlastní, si je mohou nechat, ale musí je úředně registrovat. „Lidé s duševními problémy nemají zbraně mít,“ dodal guvernér.

Foto: Novinky.cz, Reuters

Prezident Barack Obama by měl ve středu oznámit sérii svých rozhodnutí, která slíbil po Newtownu. Viceprezident Joseph Biden mu připravil návrh 19 výnosů, které sledují stejné cíle, jaké si dal New York, a které nepotřebují souhlas Kongresu.

Zákaz prodeje útočných zbraní však musí zákonodárci schválit, a čeká se tuhý odpor republikánů spjatých s lobbisty Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Padají první obvinění Obamy, že porušuje 2. ústavní dodatek zaručující Američanům právo být ozbrojeni.

Kongresman Steve Stockman prezidentovi dokonce pohrozil ústavní žalobou, pokud se pokusí situaci se zbraněmi řešit výnosy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám