Hlavní obsah

V USA a Kanadě volilo prezidenta přes 500 voličů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech a Kanadě volilo v první přímé volbě českého prezidenta přes 500 lidí. Byla to méně než polovina registrovaných voličů. Nejvíce jich dorazilo k volební urně na konzulát v New Yorku, kde k volbám zaregistrovali 315 lidí. Během čtvrtka a pátku tu do ní vhodilo hlas téměř 160 lidí, z toho 40 na volební průkaz.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Ve Spojených státech volil svého favorita v historicky první přímé volbě prezidenta i známý výtvarník Petr Sís.

Článek

Jedním z nich byl známý výtvarník Petr Sís, který ve Spojených státech žije od 80. let minulého století. Řekl, že nový český prezident by měl lidem dávat naději a inspiraci. "Myslím si, že je hrozně důležité, aby lidi měli pocit, že když věci třeba nejdou dobře, tak že je naděje, že půjdou lépe. Nerad bych viděl, aby to byl někdo, o kom se pak řekne, že se to dalo čekat," řekl.

Na ambasádě v americkém hlavním městě Washingtonu volilo kolem 120 lidí. "Bylo jich o několik desítek méně než při posledních sněmovních volbách," řekl Martin Pizinger z ambasády.

Na konzulátu v Chicagu volilo kolem 65 lidí, registrovaných voličů tu bylo asi 150. V Los Angeles se pak prvního kola volby nové české hlavy státu zúčastnilo kolem 50 osob. Ve volebním seznamu jich tu je zapsáno asi 100.

Na ambasádě v kanadském hlavním městě Ottawě hlasovalo asi 65 lidí. Na volebním seznamu jich tu měli 138. Šest lidí hlasovalo na voličský průkaz, stejně jako v Torontu. Tam celkem k volbám dorazilo 76 lidí. Na volebním seznamu jich bylo kolem 300.

Češi přítomní na americkém kontinentu začali hlasovat v první přímé volbě prezidenta České republiky v předstihu ve čtvrtek. Nejprve šli k volebním urnám v budovách českých zastupitelských úřadů voliči v Brazílii a v Argentině. Následovali pak čeští občané ve Spojených státech a Kanadě. Volba českého prezidenta na západní polokouli skončila v pátek místního času; v Česku se volební místnosti uzavřou dnes ve 14:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám