Hlavní obsah

Střelce z denverského kina postaví před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

Duševní stav Jamese Holmese, který je obviněný z loňského zastřelení 12 lidí v kině v Denveru, a důkazy proti němu umožňují tohoto 25letého muže postavit před soud. Rozhodl o tom soudce William Sylvester na základě vyhodnocení předběžného slyšení obžaloby a obhajoby v minulých dnech, uvedly ve čtvrtek zahraniční agentury.

Foto: RJ Sangosti, Reuters

James Holmes u soudu v Denveru

Článek

Holmes loni v červenci v kostýmu Jokera při premiérovém promítání filmu o Batmanovi zastřelil 12 lidí a desítky dalších zranil. Obžaloba při předběžném slyšení kromě jiného doložila, že Holmes několik hodin před střelbou se mobilem fotografoval se zbraněmi, jež pak ke zločinu použil.

Obžaloba zdůrazňuje, že Holmes svůj zločin dva měsíce metodicky připravoval, proto jej lze soudit.

Všeobecně se předpokládá, že obhajoba bude chtít při procesu přesvědčit soud, že Holmes je duševně chorý, a není tedy za svůj čin odpovědný. Měl psychické problémy a léčil se s nimi. [celá zpráva]I při výsleších působil zcela nepřítomně.[celá zpráva]

Obhajoba se vzdala možnosti předvolat vlastní svědky.

Při jednání zatím žádná ze stran nemluvila o možném motivu zločinu.

Holmes podle agentur ještě dnes předstoupí před soud, kde bude formálně obžalován. Čelí 166 obviněním, mezi kterými jsou úmyslné vraždy a pokusy o vraždy. Soud v Denveru možná již také oznámí, kdy začne vlastní proces.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám