Hlavní obsah

Češi v Americe se už dnes vydají volit prezidenta

Praha

Vybírání českého prezidenta začne už dnes pro voliče, kteří budou hlasovat na americkém kontinentu. Volební místnosti se nejdříve otevřou kvůli časovému posunu na zastupitelských úřadech v Brazílii, a to v 17:00 středoevropského času. O hodinu později se začne hlasovat v Argentině, za další dvě hodiny na východním pobřeží USA.

Foto: Profimedia.cz

Pražský hrad

Článek

Štafeta voleb se pak přesune přes Austrálii, Asii a Afriku do Evropy, kde se bude hlasovat tradičně v pátek od 14:00. K volbám v cizině se podle informací ministerstva zahraničí přihlásilo na 7200 českých voličů. Je jich o necelou desetinu více než při sněmovních volbách v roce 2010.

Účast v cizině by stejně jako před třemi lety mohli zvýšit lidé, kteří si zajistili voličský průkaz ve své domovské obci. S ním je možné hlasovat ve kterékoli volební místnosti v Česku i okolním světě.

O průkaz, který v tuzemsku mohou využít například chalupáři nebo rekreanti, by lidé mohli požádat ještě dnes do 14:00 na obecních úřadech. Dvě hodiny po poledni totiž obce i zastupitelské úřady uzavřou voličské seznamy. Stejnou lhůtu zákon stanoví pro případné odvolání některého z devíti kandidátů na prezidenta z voleb. Podle dosavadních informací tento krok nikdo nechystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám