Hlavní obsah

Chávezova inaugurace odložena, opozice se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelské Národní shromáždění ve středu podle BBC schválilo žádost o odložení inaugurace znovuzvoleného prezidenta Huga Cháveze. Funkce se měl už počtvrté ujmout 10. ledna. Momentálně ale leží v nemocnici na Kubě, kde v prosinci podstoupil operaci rakoviny. Navíc má dýchací potíže způsobené plicní infekcí.

Foto: Reuters

Hugo Chávez drží meč Simona Bolívara

Článek

Venezuelští zákonodárci odhlasovali, že Chávez bude mít na zotavení tolik času, kolik bude potřeba. Prezidentskou přísahu by měl složit později před Nejvyšším soudem.

Opozice ale požaduje, aby právě Nejvyšší soud rozhodl o dalším postupu. Její vůdce Henrique Capriles tvrdí, že by Chávez měl být prohlášen za trvale nepřítomného a hlavu státu by měl dočasně zastoupit předseda Národního shromáždění Diosdado Cabello.

Pokud je venezuelský prezident trvale nepřítomen v úřadu, musejí se do třiceti dnů uskutečnit nové volby. Opozice na jejich vypsání tlačí, protože prezident se od operace neobjevil na veřejnosti a nemohla ho ani navštívit nezávislá komise, která by posoudila jeho stav.[celá zpráva]

Vláda ale tvrdí, že inaugurace je jen formální akt a Chávez se vrátí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám