Hlavní obsah

Americká soukromá firma odškodnila Iráčany mučené ve věznici Abú Ghrajb

Washington
Aktualizováno

Americká firma Engility Holdings, která poskytovala po válce s Irákem tlumočníky do věznic ještě jako L-3 Services, odškodnila 71 vězněných Iráčanů. Zaplatila jim pět miliónů dolarů za urovnání sporu, uvedla ve středu AP. Společnost čelila obvinění, že se její lidé podíleli na mučení vězňů ve věznici Abú Ghrajb.

Foto: Profimedia.cz

Záběr týraného vězně z Abú Ghrajb

Článek

Advokát bývalých vězňů Baher Azmy z Centra pro ústavní práva řekl BBC, že každý z 71 vězněných dostal podíl z částky za utrpení způsobené mučením a zneužíváním ve věznici. Dodal, že zatímco někteří američtí vojáci byli souzeni za podíl na mučení vězňů, u soukromých společnosti najatých armádou tomu tak nebylo.

Dohoda je průlomová, je to poprvé, kdy americká firma odškodnila mučené Iráčany. Očekává se, že podobně dopadne i spor Iráčanů se společností CACI .

"Tento spor se pokusil uzavřít mezeru v odpovědnosti a přivést k ní soukromé společnosti, které vydělaly milióny dolarů na práci pro americkou vládu v Iráku," řekl Azmy BBC.

Virginská společnost měla v roce 2006 v Iráku přes 6000 tlumočníků a hodnota jejího ročního kontraktu činila 450 miliónů dolarů, uvedla ČTK.

Bývalí vězni se obrátili na soud v Marylandu v roce 2008 s obviněním, že zaměstnanci L-3 Services se podíleli na mučení a týrání v celém Iráku

Foto: Profimedia.cz

Záběr týraného vězně z Abú Ghrajb

Mučení vězňů ve věznici Abú Ghrajb vyšlo najevo v roce 2004, kdy se objevily snímky, jak je američtí vojáci a strážní fyzicky i psychicky týrají. Nutili je nejen zaujímat nepřirozené postoje, ale také, aby nazí předstírali sexuální styk. Také byli biti, mučeni elektrickým proudem a byl jim odpírán spánek.

Několik amerických vojáků kvůli tomu stanulo před soudem, jedenáct jich bylo usvědčeno, ale většinou dostali jen mírné tresty, poslední byl propuštěn v roce 2011. Žádná vyšší šarže stíhána nebyla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám