Hlavní obsah

Bolívie obvinila USA ze spiknutí a permanentní války

La Paz

Bolivijský ministr Juan Ramon Quintana podle BBC uvedl, že bolivijská vláda má nezvratné důkazy, že Spojené státy pracují na destabilizaci pozice prezidenta Eva Moralese. Americkému prezidentovi Baracku Obamovi chce předat důkazy o podvratných aktivitách amerického velvyslanectví v zemi.

Foto: David Mercado, Reuters

Bolivijský prezident Evo Morales během svatebního indiánského ceremoniálu

Článek

Podle Quintany je velvyslanectví zapojeno do permanentní války, kterou vedou Spojené státy proti Bolívii od roku 2006: „Shromáždili jsme všechny důkazy, abychom je ukázali prezidentu Obamovi. Chceme mu říci - ukončete všechny nepřátelské akce proti bolivijské vládě a zastavte politické útoky na naši vládu."

Napětí mezi oběma zeměmi trvá od roku 2006, kdy byl zvolen do čela země chudý Morales, hájící zájmy indiánů a jejich právo pěstovat koku. Morales vyhostil v roce 2008 amerického velvyslance.

V pátek Morales obvinil americké úřady, že zneužily kontroverzní případ obchodníka Jacoba Osterberga, který byl v Bolívii vězněn 18 měsíců kvůli obvinění z praní špinavých peněz a pašování drog. USA si stěžovaly na špatný právní systém v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám