Hlavní obsah

Kvůli střelbám v USA plánují centrální registr zbraní a přísné psychotesty

Washington

Bílý dům kvůli střeleckým masakrům zvažuje radikální omezení dostupnosti zbraní, sahající daleko za pouhé obnovení zákazu prodeje poloautomatických útočných pušek a velkokapacitních zásobníků munice nad deset nábojů. V neděli to napsal list The Washington Post.

Foto: Mike Segar, Reuters

Dvacet sedm andělů symbolizuje oběti střelce v Newtownu v Connecticutu.

Článek

Pracovní skupina v čele s viceprezidentem Josephem Bidenem, která na nové strategii pracuje, podle listu uvažuje nad zavedením všeobecných prověrek zázemí zájemců o zbraně i nad kontrolou pohybu a prodeje zbraní skrze celostátní databázi. Nové opatření by rovněž mělo zpřísnit psychotesty a také postihy za nošení zbraní v blízkosti škol nebo poskytování zbraní nezletilým. Takový postup údajně podporují představitelé policejních a dalších bezpečnostních složek.

Prezident Barack Obama po masakru na základní škole v Newtownu v americkém státě Connecticut, kde střelec v prosinci zabil 20 dětí a sedm dospělých, pověřil Bidena, aby vypracoval strategii, jak by bylo možné podobným útokům kvůli snadné dostupnosti zbraní předcházet.

Foto: Novinky.cz, Reuters

K prosazení potřebných změn je ale nutná spolupráce s vlivnou Národní asociací držitelů zbraní (NRA), která trvá na právu nosit a kupovat zbraně a jakémukoli omezení se brání. Tvrdí, že střelce s poloautomaty zastaví jen dobré zbraně ve správných rukou. Nechce ani obnovení zákazu poloautomatických útočných pušek, přestože masakry v kině v Auroře u Denveru a v Newtownu byly provedeny právě takovou zbraní Bushmaster .223, která je odvozená od vojenské M16. Měl ji i žhář, který zapálil dům a pak střílel po hasičích.

Bílý dům se ke zmíněnému novinovému článku nevyjádřil, sdělil jen, že Bidenova skupina je teprve uprostřed vyhodnocování a zatím nevynesla žádné závěrečné doporučení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám