Hlavní obsah

Chávez má plicní infekci, nemůže dýchat

– Caracas

Venezuelský ministr informací zveřejnil v noci na pátek oficiální zprávu o stavu prezidenta Huga Cháveze. Podle ní trpí vážnou plicní infekcí, která vede k nedostatečnosti plic. Nestojí v ní ale nic nového. Nemluví o šancích na uzdravení a v zemi sílí pochybnosti, zda se Chávez bude schopen ujmout úřadu.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

„Velitel Chávez čelí komplikacím v důsledku těžké plicní infekce," sdělil ministr informací Ernesto Villega. „Tato infekce způsobila plicní nedostatečnost, která od velitele Cháveze vyžaduje, aby přísně dodržoval podmínky léčby.

Vládní zpráva také vyjádřila důvěru v Chávezův lékařský tým. Odsoudila přitom „psychologickou válku", kterou prý vedou zahraniční média ve vztahu k Chávezovu zdravotnímu stavu. Už se objevila zpráva, že Chávez je v kómatu. [celá zpráva]

Tento týden Cháveze na Kubě navštívili viceprezident Nicolas Maduro a předseda Národního shromáždění Diosdado Cebello. Maduro uvedl, že prezident je při vědomí. Dostal od něj pokyny, co má říci lidem, a mluvili spolu

Jednotnější než kdy dříve

Oba též popřeli, že by se socialistická strana štěpila. „Jsme jednotnější než kdy dříve,“ řekl Maduro. „Semkli jsme se pod velitelem Chávezem a budeme jednotní na straně našeho lidu,“ dodal.

Podle opozice se se objevily spory mezi viceprezidentem, kterého si Chávez vybral jako nástupce, a Cabellem, jenž by měl podle ústavy prezidenta zastupovat.

Autoritářský vůdce byl loni v říjnu zvolen prezidentem na další šestileté období. Opozice se bojí, že si jeho socialisté pokusí udržet křeslo hlavy státu, i když Chávez nebude schopný v Caracasu složit 10. ledna prezidentský slib. V takovém případě budou jeho odpůrci požadovat vypsání voleb do třiceti dnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chávezovu operaci zkomplikovalo krvácení

Šestihodinový operační zákrok, jemuž se tento týden na Kubě podrobil venezuelský prezident Hugo Chávez, zkomplikovalo krvácení. Ve čtvrtek to prohlásil ministr...

Výběr článků

Načítám