Hlavní obsah

Zákon o rozpočtu podepsal za Obamu automat

Novinky, rei
Honolulu

Americký prezident Barack Obama ve středu odsouhlasil fiskální reformu, která na poslední chvíli oddálila rozpočtové provizorium v USA. Obama zákon podepsal na dálku a nepřímo. Po příslušném pokynu zadaném z dovolené na Havaji připojil jeho podpis k zákonu automat, informovala stanice ABC News.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

Obama kvůli tahanicím ohledně zákonné úpravy přerušil dovolenou na Havaji. Jakmile došlo k dohodě v Kongresu, vrátil se za rodinou.

Jelikož Sněmovna reprezentantů odhlasovala změny teprve v den, kdy začaly v provizoriu platit automatické rozpočtové škrty a skončily daňové úlevy, bylo třeba, aby prezident připojil podpis co nejrychleji. Po doručení kopie návrhu přijatého v Kongresu proto použil automatické zařízení generující jeho podpis.

O legálnosti užití takového zařízení rozhodla administrativa předchozího prezidenta George W. Bushe, který ale automat nikdy nepoužil. Obama ho využil už potřetí, předchozí podpisy zadával ze zahraničních cest.

Opatření, jímž vláda oddálila „pád USA z fiskálního útesu“, je dočasné. Dvouměsíční odklad má poskytnout čas pro vytvoření detailního úsporného programu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám