Hlavní obsah

Vraťte nám Falklandy, napsala argentinská prezidentka do Londýna

Novinky, rei
Londýn
Aktualizováno

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová zaslala otevřený dopis britskému premiérovi Davidu Cameronovi, jímž britskou korunu vyzvala k navrácení Falklandských ostrovů, kterým Argentinci říkají Malvíny. Informovala o tom agentura PA. Argentina se o nárok na ostrovy v Atlantském oceánu pře s Británií napříč staletími.

Foto: Profimedia.cz

Argentinská prezidentka Cristina Kirchnerová s britským premiérem Davidem Cameronem

Článek

„V tento den, 3. ledna, před 180 lety byla Argentina projevem bezostyšného kolonialismu 19. století připravena o Malvínské ostrovy nacházející se od Londýna ve vzdálenosti 14 000 kilometrů,“ píše Kirchnerová v dopise, který ve čtvrtek přetiskl deník The Guardian a který dostal v kopii i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

„Argentinci na ostrovech byli vyhnáni britským námořnictvem a Spojené království posléze zahájilo proces osídlování podobný těm, které se dály i na dalších územích pod koloniální vládou. Od té doby koloniální mocnost Británie odmítá navrátit území Argentinské republice, a tím jí brání ve znovunabytí její území celistvosti,“ uvedla dál Kirchnerová. Poznamenala také, že Argentina má ve sporu podporu latinskoamerických zemí a po celém světě „velké většiny lidí a vlád odmítajících kolonialismus“.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Počkejme na referendum, uklidňuje Cameron

Kirchnerová se s Cameronem kvůli Falklandám-Malvínám už několikrát slovně střetla. Cameron jakákoliv jednání odmítá s poukazem na referendum chystané na březen, v němž obyvatelé ostrovů sami rozhodnou o své příslušnosti.

K dopisu Kirchnerové Cameronův mluvčí ve čtvrtek prohlásil, že lidé na Falklandech zatím projevují "jasnou touhu zůstat Brity" a Londýn udělá všechno pro to, aby zájmy ostrovanů ochránil. Ke Cameronovi se připojila vláda na Falklandech, když v prohlášení uvedla: "Nejsme kolonií, náš vztah se Spojeným královstvím je založen na naší volbě".

Argentina s Británií o Falklandy před 31 lety také bojovala. Válka vypukla po invazi dvanáctitisícového argentinského kontingentu na ostrovy. V desetitýdenním konfliktu padlo 255 britských a 650 argentinských vojáků.

Argentinská vláda se ani přes porážku nároků na Falklandy nevzdala a opakovaně je vznesla v OSN. Loni také zastupitelé provincie Buenos Aires zakázali britským lodím kotvit v tamních přístavech. Příslušný zákon nazvali “Gaucho Rivero” po vůdci povstání proti Britům na ostrovech v polovině 19. století.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám