Hlavní obsah

Hugo Chávez je v umělém spánku, tvrdí list ABC

Havana

Venezuelský prezident Hugo Chávez je už několik dní v umělém spánku a jeho životní projevy jsou jen velmi slabé. Napsal to s odvoláním na nejmenované zdroje španělský list ABC. Chávez, který byl v Havaně v polovině prosince počtvrté operován kvůli rakovině, může být podle ABC kdykoli od přístrojů odpojen, což by znamenalo jeho smrt.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez na archivním záběru.

Článek

"Jeho život je uměle prodlužován, může být kdykoli odpojen od přístrojů s tím, že následovat bude s největší pravděpodobností smrt," uvedl španělský list, podle kterého trpí Chávez rakovinou pánve a tlustého střeva. Metastázy byly prý při poslední operaci nalezeny i v močovém měchýři a v páteři. Operaci 11. prosince provedli ruští lékaři, kterým asistovali kubánští odborníci.

Venezuelská vláda opakovaně tvrdí, že Chávez s nemocí stále bojuje, ale obyvatelstvo už připravuje na vůdcův odchod, píše ABC. Jeho stav lékaři považují za kritický a při životě ho udržují uměle. Životní funkce prezidenta podporují přístroje, pacient nereaguje na léčbu pooperační infekce, má horečky a není při vědomí. Leží na jednotce intenzivní péče a vyživován je uměle.

Podle viceprezidenta je Chávez při vědomí a zotaví se

Venezuelský viceprezident a Chávezův předpokládaný nástupce Nicolás Maduro v úterý večer venezuelskému televiznímu kanálu Telesur řekl, že prezident je "při síle jako vždy". Podle něj je při vědomí. Z Havany, kde Cháveze v minulých dnech dvakrát navštívil, se Maduro ve středu vrací zpět do vlasti.

Chávez si podle Madura je plně vědom závažnosti problémů kolem svého zdravotního stavu. "Uvědomuje si složitost pooperační situace a výslovně požádal, abychom (venezuelský) lid informovali," řekl viceprezident.[celá zpráva]

Vyzval občany, aby ignorovali pověsti o Chávezově kritickém stavu, které jsou projevem "nenávisti nepřátel Venezuely".

Vyzval občany, aby ignorovali pověsti o Chávezově kritickém stavu, které jsou projevem "nenávisti nepřátel Venezuely".

Pokud by Chávez zemřel, podle venezuelské ústavy by se měly konat nové prezidentské volby do 30 dnů od jeho smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám