Hlavní obsah

V USA požadují vyhoštění moderátora, zastánce zbraní označil za idiota

Washington

Přes 60 000 lidí podepsalo do středy petici, která požaduje vyhoštění britského moderátora televize CNN Pierse Morgana. Vadí jim, že Morgan ve svém diskusním pořadu minulý týden označil zastánce neomezovaného držení zbraní za idiota. Prezident Barack Obama a demokraté již plánují změnit legislativu, která by zakázala soukromníkům vlastnit poloautomatické zbraně. Těmi byly spáchány poslední tři masakry.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Britský moderátor CNN Piers Morgan

Článek

Pět dní po masakru v Newtownu, kde Adam Lanza zabil 27 lidí včetně dvaceti dětí, měl Morgan ve svém pořadu šéfa organizace Gun Owners for America (Vlastníci zbraní za Ameriku) Larryho Pratta, který tvrdil, že se zločinností v USA je zapotřebí bojovat ještě větším počtem zbraní. Morgan ho kvůli tomu označil za idiota, a za nebezpečného a neuvěřitelně hloupého člověka. Stejný názor ale zaujímá i viceprezident vlivné asociace majitelů a výrobců zbraní NRA Wayne LaPierre. Podle něj jen další zbraně ve správných rukou zabrání podobným masakrům. [celá zpráva]

"Nezáleží mi na petici požadující mé vyhoštění. Záleží mi ale na hasičích v New Yorku, kteří byli dnes zabiti automatickou zbraní," napsal v pondělí na Twitteru Morgan. Narážel na další útok, který si vyžádal v New Yorku životy dvou hasičů. Útočník je vylákal k domu, který zapálil a pak po nich střílel. [celá zpráva]

I on použil automatickou zbraň Bushmaster 223, kterou vraždil Adam Lanza i James Holmes, který s ní vraždil v kině na předměstí Denveru.

Foto: Novinky.cz, Reuters

Petice žádá okamžitou Morganovu deportaci kvůli tomu, že napadl druhý dodatek k americké ústavě zaručující právo nosit zbraň. Jak ale řekl advokát Mark Schifanelli v televizi ABC, vyhoštění moderátora by bylo zase porušením ústavou garantovaného práva na svobodný projev. Bílý dům musí petici řešit, pokud ji podepíše více než 25 000 lidí.

Podle mediálního experta Howarda Bragmana celá aféra Morganovi spíše pomůže a zvýší sledovanost jeho pořadu. "Hodně to souvisí s tím, že je Brit, že vidí rozdíly mezi USA a Británií a že k tomuto tématu přistupuje autenticky a zaníceně. Nejspíše mu to jen pomůže přitáhnout ke své show více lidí."

Morgan již v minulosti vyzýval k zákazu automatických střelných zbraní a zásobníků s velkou kapacitou nábojů, stejně jako k prověrkám každého kupce střelné zbraně.

Psychiatři kritizující asociaci střelných zbraní NRA

Zastánci zbraní to ale mají nyní těžké. Vystoupeni viceprezidenta NRA LaPierra, ve kterém z masových vražd obviňoval monstra a šílence, označila vlivná Americká psychiatrická asociace i řada odborníků za útočné a nepřesné. Profesor psychiatrie z Kolumbijské univerzity Paul Applebaum komentoval jeho vyjádření pro New York Daily News slovy: „Není pochyb, že jeho výroky poškodí lidi s duševní nemoci. Jeho výroky zesílí obavy veřejnosti z lidí s duševními poruchami, které už tak má.“

Napadl ale i celou ideu LaPierra prodat více zbraní a zesílit ochranu: „Pan LaPierre má pravdu, když říká, že jeho členové se cítí silnější, bezpečnější a mocnější se zbraněmi doma a ve svých rukou. Jinou otázkou ale je, zda jsou skutečně bezpečnější.“ Dodal však, že chápe LaPierrova slova, protože vyvoláváním a zvětšováním strachu u lidí může vést k prodeji dalších zbraní a přílivu dalších členů do NRA: "Je zcela v jejich zájmu propagovat obraz Ameriky jako nebezpečného místa, kde jedinec potřebuje být neustále hlídán," dodal Applebaum.

LaPierre se nařčením bránil slovy: „Jestliže je bláznivé volat po nasazení policie a ozbrojených stráží v našich školách, aby chránily naše děti, pak mě nazývejte bláznem. Lidi z celé země mi volají - Wayne, šel jsem do postele klidnější, protože mám střelnou zbraň.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám